Kormányválság Szlovákiában, részben az orosz vakcinavásárlás miatt

Ultimátumot intézett a négypárti szlovák kormánykoalíció egyik kisebb pártja,  a liberális Szabadság és Szolidaritás Igor Matovic kormányfőnek:

távozzon a kabinet éléről, különben kilépnek a koalícióból.

Hetek óta feszült a pozsonyi kormányban a helyzet, részben a SaS elnöke, Richard Sulík és Matovic személyes konfliktusa, részben az orosz vakcinavásárlás miatt. A miniszterelnök a liberálisokkal szemben egyezett bele a Szputynik V bevásárlásba, amiért később menesztették Marek Krajcí egészségügyi minisztert. Hétfői sajtótájékoztatóján Richard Sulík nem zárta ki, hogy ha Matovic helyére új miniszterelnök kerül, kész távozni a gazdasági tárca éléről. Az ultimátum határideje március 24., ha követelésük nem teljesül, a SaS miniszterei távoznak a kormányból. A négypárti szlovák kormánykoalíció a parlamentben akkor is megőrizné többségét, ha a három kisebb kormánypárt bármelyike kilépne a koalícióból, két párt kilépése esetén azonban már elveszítené azt. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.