"A lakosság tájékoztatása hiányos, gyakran téves, vagy félrevezető, totális cenzúra van"

POLITIKA
2021 március 16., 08:00

Nagy nehézségeket okoz a háziorvosoknak, hogy betegeik gyakran őket hibáztatják az oltási program akadozása miatt, írja a Facebookon közzétett felhívásában Dr. Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei területi szervezetének elnöke. Mint írja, "szinte minden háziorvos jelzi, hogy a lakosság félrevezetése komoly nehézséget okoz mindennapi munkájukban. A betegeik elégedetlenek, sokszor agresszívak, mert a közmédiából azt hallják, hogy van elég oltóanyag, a hétvégéken is oltanak, s kérdéseikkel nyugodtan forduljanak háziorvosukhoz".

link Forrás

Szijjártó ezért pontokba szedte az ezzel kapcsolatos tévhiteket és tévinformációkat. Elsőként azt emelte ki, hogy jelenleg nincs is elég oltóanyag mindenki beoltására a háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon. Majd tisztázza, hogy az oltandó személyeket alapvetően nem a háziorvosok jelölik ki, még csak a beoltás sorrendjét sem tudják döntően befolyásolni.

Szerinte azért maradnak el gyakran leszervezett oltások, mert a vakcinák központi elosztásánál "számos zavar észlelhető folyamatosan". Kifogásolja, hogy nem sikerült széles körben megismertetni az oltásokról, azok előnyeiről és kockázatairól rendelkezésre álló megbízható, tudományosan megalapozott ismereteket, nemhogy a lakossággal, de még az orvosokkal sem.

Mint írta, a háziorvosok gyakran sem adminisztratív, sem logisztikai támogatást sem kapnak az oltások szervezéséhez, végzéséhez, ellenben nyomásgyakorlással és fenyegetéssel, illetve egyoldalúan megállapított, megalázóan alacsony díjazással "motiválják" őket.

"Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a lakosság, az önök tájékoztatása hiányos, gyakran téves, vagy félrevezető. Totális cenzúra van. A kórházakban dolgozók nem nyilatkozhatnak, nem mondhatnak véleményt, a különböző médiák saját érdekeik, pártállásuktól függően torzítva, egyoldalúan informálják önöket" - írta.