Egymillió forintra büntették az oltást megtagadó háziorvost

járvány
2021 március 16., 13:41

Egymillió forintos egészségügyi bírságot szab ki a Pest Megyei Kormányhivatal a koronavírus elleni oltás beadását megtagadó erdőkertesi háziorvos praxisára - közölte a kormányhivatal az MTI-vel kedden.

„Az erdőkertesi háziorvos oltásmegtagadása ellentmond az orvosszakmai, etikai és a jogi előírásoknak is, ezért a kormányhivatal a praxisára egymillió forint egészségügyi bírságot szab ki” - írták.

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége vasárnap közölte, hogy a hippokratészi esküvel ellentétesnek tart minden olyan megnyilvánulást, amely oltásellenes, valamint rombolja az egészségügybe vetett bizalmat.

Kiss Csaba háziorvos, az LMP korábbi országgyűlési képviselőjelöltje mellett egy másik orvos is praktizál a településen, ő folyamatosan olt. Az orvos az Átlátszónak korábban azt mondta, „gyógyszerkísérletben nem vesz részt”, nem hajlandó olyan vakcinával oltani betegeit, melyek nem kaptak EU-s engedélyt.

Kiss Csaba arról is beszélt, praxisa nem felel meg az oltóponti kritériumoknak, mert nem tudja biztosítani, hogy az oltásra érkezők és a rendelésre várakozó betegek ne találkozzanak, és nincs olyan fektetőhelyiség sem, ahol elláthatnák azt, aki esetleg rosszul lesz az oltás után.