Felfüggesztett börtönt kapott egy nő, amiért falnak lökte az iskolaőrt

oktatás
2021 március 16., 08:59

A 43 éves nő tavaly október 22-én gyermekéért ment az iskolába, ahol észrevette, hogy a lánya egy esés miatt a térdén és a fején könnyebben megsérült. Beszélni akart az igazgatóval és a tanárokkal, de mivel szülők az iskola épületébe nem léphetnek be, az egyenruhában lévő iskolaőrnő arra kérte, távozzon.

A nő többszöri felszólításra sem hagyta el az épületet, ehelyett a tanulók és az iskola dolgozói előtt szidalmazni kezdte az iskolaőrt, majd a falnak lökte.

Mivel a szolgálatot teljesítő iskolaőr közfeladatot ellátó személynek minősül, a Balassagyarmati Járási Ügyészség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettével és becsületsértés vétségével vádolta meg az anyát.

A Balassagyarmati Járásbíróság egyetértett a vádirattal, és 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte nőt, aminek végrehajtását, figyelemmel a nő büntetlen előéletére és megbánó magatartására, 2 év 6 hónapra felfüggesztette. A döntés jogerős.

A büntetés végrehajtásának felfüggesztésekor a bíróság a kiszabott büntetés azonnali végrehajtásától meghatározott ideig eltekint: ha ezen idő alatt az elítélt törvénytisztelő életmódot folytat, a bíróság a próbaidő leteltét követően a büntetést kitöltöttnek tekinti, így az elkövető saját jövőbeli viselkedésétől függ, hogy ténylegesen börtönbe kell-e vonulnia. Ha a próbaidő alatt újabb szándékos bűncselekményt követ el, a felfüggesztett büntetést az új büntetéssel együtt végre kell hajtani. (Ügyészség)