Franciaországban megszavazták a beleegyezési korhatárt

külföld
2021 március 16., 17:34

Franciaországban a képviselők megszavazták a beleegyezési korhatárt, mostantól az a felnőtt, aki 15 évesnél fiatalabbal létesít szexuális kapcsolatot, nemi erőszak miatt kerülhet börtönbe. A kormány azután döntött úgy, hogy szigorítanak a gyerekek szexuális bántalmazása elleni jogszabályokon, hogy az elmúlt időszakban több, nagyobb szexuális zaklatási botrány is volt Franciaországban.

Eric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter szerint az új jogszabály szerint mostantól már „egy felnőtt sem használhatja ki egy kiskorú beleegyezését”.

A jogszabály egyik kiegészítése szerint a tinédzserek közt továbbra sem lesz beleegyezési korhatár, amennyiben öt évnél nem idősebb az egyik a másiknál. Ezt több képviselő is kifogásolta, de az igazságügyi miniszter szerint életszerű, mert nem akarja, hogy egy 18 éves fiatal felnőtt bíróság elé kerüljön, amiért lefeküdt egy 14 és fél éves lánnyal, aki beleegyezett a szexbe.

A jogszabály tiltja majd a vér szerinti rokonok közti szexuális kapcsolatot is 18 éves kor alatt. Az országban eddig nem volt beleegyezési korhatár.

(BBC)