George Floyd egy korábbi letartóztatását mutogatná az esküdtszéknek a meggyilkolásával vádolt rendőr

külföld
2021 március 16., 20:00

Majdnem pontosan egy évvel azelőtt, hogy 2020 májusában George Floyd letartóztatása közben életét vesztette, volt egy hasonló találkozása a rendőrséggel, akkor is nagyon zaklatott lett, amikor a rendőr fegyvert fogott rá - írja a Reuters.

A fekete férfi meggyilkolásával vádolt exrendőr, Derek Chauvin ügyvédje kedden a bíróságon azt kérte, hogy hadd ismerjék meg a korábbi letartóztatás körülményeit az esküdtszék tagjai is.

2019. május 6-án Floyd bepánikolt, amikor rendőrök közelítettek hozzá, és lenyelt pár opioid fájdalomcsillapítót. Eric Nelson, Chauvin ügyvédje felvetette, hogy Floyd egy évvel később bekövetkezett halálát, melyet gyilkosságnak minősítettek, talán a fentanil okozta, melyet boncolása során találtak a vérében.

„Hihetetlen a hasonlóság, ugyanaz a viselkedés mindkét incidens során, csupán egy év különbséggel” - mondta Nelson a bíróságon még az esküdtszék tagjainak kiválasztása előtt. Felhívta a figyelmet arra is, hogy - a videó tanúsága szerint -Floyd mindkét letartóztatása során azt kiáltotta: „Mama!”.

Az ügyészek ellenezték az ötletet, mondván, a védelem csupán szeretné besározni Floydot. Matthew Frank ügyész azt mondta, a felvetés azt mutatja, milyen kétségbeesetten próbálják lejáratni Floydot azzal, hogy opioidfüggő volt.

A 2020-as videófelvételen, melyen 2020-as, végül halálát okozó letartóztatásán készült, fehér hab látható Floyd szája körül. Nelson azt szeretné bizonyítani az esküdtszék előtt, hogy ez a hab a jele annak, hogy Floyd egy vagy több opioid tablettát nyelt le. Az áldozat kocsijában fentanil- és metamfetamin tartalmú tablettákat találtak, és a rendőrautó hátsó ülésén, ahova Floydot berángatták, félig megrágott tablettákat találtak - mondta a bíróságon Nelson. A bíró egyelőre gondolkozik az ügyvéd javaslatán.

A másik három rendőr tárgyalása, akik részt vettek a letartóztatáson, később, de még idén várható. A minneapolisi rendőrség mind a négy rendőrt elbocsátotta Floyd halála után.

Ha a legsúlyosabb vádpontokban bűnösnek találják, Chauvin akár negyven évet is kaphat.

Kiemelt videóink