Hamarosan csecsemőkön is tesztelik a Moderna vakcináját

járvány
2021 március 16., 15:13

A Moderna kedden jelentette be, hogy vakcinájuk tesztelését megkezdik a hat hónapos és tizenkét év közötti gyerekeken. Az oltóanyagot közel hétezer gyereken tesztelik az Egyesült Államokban és Kanadában. Először azt akarják megtudni, hogy mi a megfelelő adag gyerekek esetén, mivel az oltásoknál sok esetben a gyerekeknek kevesebb is elég az immunitáshoz.

A teszteket először 6 és 12 év közötti gyerekeken, majd 2 és 6 év közöttieken, végül pedig 6 hónapos és 2 év közötti gyerekeken végzik el. A Moderna és a Pfizer a 12 évnél idősebbeken végzett kutatásokat már decemberben elkezdte, arról viszont egyelőre nincs hír, hogy a Johnson & Johnson is tervez-e hasonlót az oltóanyagával.

A gyerekek a legtöbbször tünetmentesen, vagy enyhe tünetekkel vészelik át a koronavírust, ettől függetlenül azonban hordozhatják azt és megfertőzhetnek vele másokat. Épp ezért tartják szükségesnek, hogy ők is kaphassanak oltást. Legalábbis Dr. Steve Plimpton, a Moderna kutatásán dolgozó orvos úgy fogalmazott, „az oltással nemcsak a gyerekek javát szolgálnák, hanem azzal megvédenék a körülöttük élőket, a tanárokat, a szülőket és a nagyszülőket is”.

(abc News)