Portugália és Lettország is felfüggesztette az AstraZeneca használatát

járvány
2021 március 16., 17:03

A lett egészségügyi hatóságok is bejelentették kedden, hogy ideiglenesen felfüggesztik az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett, koronavírus elleni vakcina használatát a balti országban.

Az intézkedés „külön elővigyázatosság” arra az időre, amíg megvizsgálják a vakcinát, amelynek használatakor semmilyen vele kapcsolatos probléma nem merült fel az országban. A döntés egyes európai uniós országok jelentésein alapul, amelyek tromboembóliás esetekről számoltak be az oltás beadása után.

„Eddig nincs adat a vakcina és a súlyos egészségügyi problémák közötti előre nem látott összefüggésről” - közölték a lett egészségügyi hatóságok.

Kedden Portugália is felfüggesztette az AstraZeneca-vakcina használatát elővigyázatossági intézkedésként. Rui Ivo, a portugál gyógyszer- és egészségügyi hatóság (Infarmed) vezetője úgy vélekedett, hogy a további lépéseket illetően érdemes megvárni az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA) a lehetséges egészségi kockázatokról szóló jelentését. A Público című portugál napilap keddi beszámolója szerint az országban eddig mintegy 400 ezer embert oltottak be az AstraZeneca oltóanyagával. Más országokhoz hasonlóan itt sem jegyeztek fel súlyos egészségi következményeket - mondta Ivo.

Lettországon és Portugálián kívül kedden felfüggesztette az AstraZeneca-vakcina használatát Luxemburg és Ciprus is.
Hétfőn Németország, Franciaország, Olaszország és Szlovénia függesztette fel elővigyázatosságból az oltást az AstraZeneca-vakcinával, a múlt héten pedig Norvégiában, Bulgáriában, Dániában, Izlandon, Hollandiában és Írországban is ugyanezt tették, miután több országból mellékhatásokról érkeztek hírek.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hétfői közleményében azt hangsúlyozta, hogy a vakcina előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatát. Az unió hágai székhelyű gyógyszerfelügyeleti testülete közölte, hogy a szervezet gyógyszerbiztonsági bizottsága péntek óta vizsgálja a vakcina alkalmazása után néhány embernél fellépett tromboembóliás tünetekről szóló jelentéseket. Az EMA kiemelte, hogy a vérrögképződéssel járó megbetegedés, amely a trombociták számának veszélyes mértékű csökkenését is előidézte néhány esetben, eddig igen alacsony arányban fordult elő az AstraZeneca cég termékével beoltottak körében. A testület csütörtökön rendkívüli ülés keretében fog tárgyalni a vállalat oltóanyagának alkalmazásával kapcsolatos további intézkedésekről.

(MTI/dpa/Reuters)