A „bontásellenes” Lacaton-Vassal építészpáros nyerte idén a Pritzker Építészeti Díjat

építészet
2021 március 17., 15:39

A francia Anne Lacatont és Jean-Philippe Vassalt választották a 2021-es Pritzker Építészeti Díj győzteseinek. A „bontásellenes” szellemiségéről ismert építészduó visszafogott beavatkozásokat hajt végre az épületeken az infrastruktúra korszerűsítése és a minőségjavítás érdekében - írja az Octogon.

A zsűri így indokolta a döntést:

„Anne Lacaton és Jean-Philippe Vassal a magánlakások, szociális lakóházak, kulturális és tudományos intézmények, nyilvános terek és városi fejlesztéseik során megvizsgálják a fenntarthatóságot, és a már meglévő struktúrák iránti tiszteletük révén projektjeiket mindig úgy tervezik, hogy először számba veszik a már létezőt. Azáltal, hogy az emberi élet gazdagítását helyezik előtérbe, és szemlélik azt a nagyvonalúság és szabadság lencséjén keresztül, képesek társadalmi, ökológiai és gazdasági előnyöket adni az egyének számára, elősegítve egy város fejlődését.”

Anne Lacaton és Jean-Philippe Vassal megfizethető, ökotudatos épületeket terveznek, melyek a közösség jóllétét helyezik előtérbe.
photo_camera Anne Lacaton és Jean-Philippe Vassal megfizethető, ökotudatos épületeket terveznek, melyek a közösség jóllétét helyezik előtérbe. Fotó: JOEL SAGET/AFP

Lacaton és Vassal 1987-ben hozta létre közös irodáját, jelentős munkáik közé tartozik pédául a Palais de Tokyo 2012-es átalakítása, amikor 20 ezer négyzetméterrel növelték meg a múzeum területét.