A második pozitív covid-tesztje után három nappal kapta meg a védettségi igazolványát egy budapesti férfi

Egészségügy
2021 március 17., 13:20

Tiborra rájár a rúd mostanában, de azért érik pozitív meglepetések is. A budapesti családapa tavaly ősszel kapta el először a koronavírust, amit november elején pozitív PCR teszt igazolt. Maga a betegség elmondása szerint elviselhető volt: fájt a háta és a mellkasa, de láza nem volt.

A múlt héten azonban újra elkapta a fertőzést, a korábbiakhoz hasonló, de markánsan erősebb tünetekkel: durvábban köhögött és a fájdalmai is erősebbek voltak, mint az ősszel. A pozitív PCR-tesztje március 13-án szombaton készült el. Otthoni lábadozása közben tegnap, kedden, március 16-án igazi meglepetés érte, amennyiben a postás friss, ropogós védettségi igazolványt hozott neki. Annak lejárati dátuma alapján azért kapta meg, mert tavaly átesett a betegségen.

photo_camera Tibor friss pozitív lelete és még frissebb védettségi igazolványa.

Tibor tehát úgy járt, mint a napokban több olvasónk is. Minden előzetes értesítés nélkül, úgy kapott a védettségét igazoló okmányt, hogy az állapota ezt a legkevésbé sem támasztja alá. (Többen is az első vakcinájuk után kaptak igazolványt, annak ellenére, hogy a rendes védettség csak a második oltás után napokkal alakul ki.)

A történetet az is színezi, hogy Tibor, aki a családjával együtt igyekszik a lehető legelzártabban élni, hogyan kapta el a kórt másodjára. Legalábbis szerinte.

Tibor elbeszélése szerint elsőként az ovis fia betegedett meg, február 24-én. Ingadozó láza volt és nagyon köhögött. A tüneteket látva a gyerekorvos megkérdezte, hogy nincs-e covid az óvodájukban. Nem tudtak ilyesmiről, de Tibor párja a biztonság kedvéért felhívta az óvónőjüket.

Így derült ki, hogy az óvodában volt igazoltan pozitív gyerek és szülő is. A szülők értetlenkedésére az óvoda válasza az volt, hogy az intézménynek nem kötelessége a szülők tájékoztatása, az igazgatónak csak az operatív törzs felé kell jelentenie. Szerintük a szülők dolga értesíteni a többi szülőt.

Az óvoda ehhez tartotta is magát február 28-áig, amikor köremailt küldtek arról, hogy olyan sok gyerek beteg, hogy aki nem akar bejárni, annak igazolt a hiányzás, majd március 1-től minden reggel nyilatkozniuk kellett a szülőknek, hogy az oviba vitt gyerekük nem beteg.

Tibor szerint odáig jutottak, hogy a központi óvodalezárás előtt már csak 4 gyerek tudott bejárni. Tibor gyerekeit végül március 5-én vitték el tesztelni. Az ő tesztjük ekkor már negatívnak bizonyult, de az apa arra gyanakszik, hogy valószínűleg mégis tőlük kaphatta el a betegséget.

Kiemelt videóink