Kétezer vakcinát vitt magával a nepáli hegymászásra egy bahreini herceg

Vizsgálatot indítottak szerdán a nepáli hatóságok annak a bahreini hercegnek az ügyében, aki hegyet mászni érkezett az országba, ám a nepáli egészségügyi hatóságok engedélye nélkül 2000 dózis koronavírus elleni vakcinát is magával vitt.

A hegymászóként is ismert Mohamed Hamad Mohamed ál Halifa hétfőn érkezett az országba, Nepál manámai nagykövetsége szerint az AstraZeneca által gyártott vakcinákat adománynak szánta.

Mohamed Hamad Mohamed ál HalifaFotó: NARAYAN MAHARJAN/NurPhoto via AFP

Santos KC, a nepáli gyógyszerfelügyelet szóvivője újságíróknak azt mondta, a herceg nem kért engedélyt tőlük az oltóanyag behozatalára, annak esetleges felhasználásáról a vizsgálat dönt majd.

A herceg és a bahreini királyi gárdából álló csapata októberben is járt az országban, ekkor még külön hatósági engedéllyel, Nepál ugyanis ősszel - a járványügyi intézkedések keretében - zárva tartotta határait a külföldiek előtt. A határzárat nemrég feloldották a hegymászók számára, az ország gazdasága ugyanis megsínylette a Himalájába igyekvő turisták elmaradását. A módosított rendelkezések értelmében a hegymászókra egyhetes karantén és egy, az érkezést követően elvégzett koronavírusteszt vár.

Az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) adatai szerint az ország bruttó hazai termékének (GDP) közel nyolc százalékát teszi ki a turizmus, amely több mint egymillió munkahelyet biztosít az ott élőknek.

A csaknem 30 millió lakosú Nepálban januárban kezdődött meg a koronavírus elleni oltási kampány azt követően, hogy az ország egymillió dózis AstraZeneca-vakcinát kapott a szomszédos Indiától. (MTI, Guardian)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.