Mesterségesen létrehozott méhben növesztettek egérembriókat

TUDOMÁNY
2021 március 17., 18:03

Eddig tartott az a feltételezés, hogy egy embriónak igazi, természetes és élő méhre van szüksége a fejlődéshez. A mesterséges méhekben fejlődött egérembriók minden szemontból normálisnak számítanak, a szerveik a végtagjaikkal és mindenükkel együtt úgy fejlődnek, mint egy átlagos, természetes úton fejlődő egérembrió esetében.

A mesterséges méh működőképességéről szerdán számoltak be az izraeli Weizmann Institute tudósai, akik azt szerették volna megérteni, miként fejlődnek az emlősök, és a génmutációk, a tápanyagok és a környezeti viszonyok hogyan befolyásolják a magzatot fejlődés közben. A Nature folyóiratban publikált tanulmány szerint az egérembriókat öt napnyi fejlődés után távolították el a méhből, hogy továbbiakban egy mesterséges méhben fejlődjenek tovább. A kutatásban részt vevő Dr. Jacob Hanna és munkatársai több mint ezer embriót növesztettek így. De része volt a kutatásnak az is, hogy a nőstény egerekből közvetlenül a megtermékenyítés után vették ki a megtermékenyített petesejteket, hogy utána mesterséges méhben fejlődjenek tovább.

Dr. Paul Tesar kutató-fejlesztő biológus szerint „a fejlődéstan szent grálja” annak a megértése, hogy egyetlen megtermékenyített petesejt hogyan képes előállítani az emberi test összes létező sejtjét. „Kutatók az idők kezdete óta szeretnének választ adni erre a kérdésre.”

(New York Times)