Rasszista gyalázkodásba fogott a gimis kosármeccs hangosbemondója, majd igazán váratlan védekezéssel állt elő

külföld
2021 március 17., 06:20

“Azt szeretném, ha az esetünk lecke lenne a világnak arról, hogy nincs helye a rasszizmusnak” - mondta Ansley Orrell, az oklahomai Norman városának gimnazista kosárlabdázója egy szokatlan sajtótájékoztatón.

Az eseményt egy múlt heti eset miatt hívták össze. Norman gimnáziumának lány kosárcsapata bajnokit játszott a Midwest City High School ellen. Amerikai gimis meccs volt, szóval nem a tornateremben pattogtattak, hanem sportcsarnokban és a tévé is közvetítette a meccset.

A meccs előtti letérdelésüket látva a kosárcsarnok hangosbemondója, Matt Rowan a jelenlévők döbbenetére a következőt mondta kihangosítva:

“Remélem a Norman seggberúgja őket. Kiba***** n*******”.

photo_camera Eközben hangzott el a gyalázkodás

A férfi később közleményben magyarázkodott, mondván

  1. Nem tudta, hogy be van kapcsolva a mikrofon és adásban van.
  2. I-es típusú cukorbetegségtől szenved és meccs közben megugrott a vércukorszintje. “Ez nem menti a megjegyzéseimet, de nem szokatlan jelenség nálam, hogy amikor megnő a vércukorszintem, zavarodottá válok és oda nem illő vagy bántó dolgokat mondok. Nem hiszem, hogy ilyen szörnyűségeket mondtam volna, ha normális a vércukorszintem. (...) Bár amit mondtam, az tényleg arra utal, mintha rasszista lennék, nem vagyok az. Sosem tartottam magam rasszistának és nem tudom megmagyarázni, miért mondtam azt, amit."

A hangosbeszélőn gyalázott diákok ügyvédei fontolgatják a per lehetőségét, de a tájékoztatón arról beszéltek, hogy a céljuk nem a perelés, hanem a nagyközönség ráébresztése a rasszizmus természetére. A gimnázium annak ellenére azonnal szakított a meccsüket közvetítő tévétársasággal, hogy azok az eset után szerződést bontottak Rowannel

(via NBC News)