Szél Bernadett: A vírus minden negyedik áldozata szociális otthon lakója volt

járvány
2021 március 17., 15:59

Szél Bernadett Facebook-oldalán számolt be arról, hogy „kitartó adatkérések és levélváltások hosszú sora után” megkapta Müller Cecíliától a szociális otthonok fertőzöttségi és halálozási adatait március 5-ig bezárólag. Hozzátette, szerinte ezeket nem neki kellett volna kiszámolnia, hanem a kormánynak, illetve hogy máshol „ezek naprakész adatok, amiből nyomon követhető a járvány terjedése a szociális intézményekben”, nálunk viszont „csak utólag lehet információkhoz jutni, ami probléma, mert így nincs semmilyen rálátásunk, mi történik éppen az országban”.

link Forrás

Az adatokból kiderül, hogy

  • A járvány őszi hulláma 25-ször több halálos áldozatot szedett az idősotthonokban, mint az első.
  • A második hullámban hunyt el a koronavírus idősotthoni áldozatainak 96 százaléka.
  • Márciustól június 30-ig 140 idősotthoni gondozott hunyt el, szeptember és március 5-e között 3512 fő.
  • November 14-ig 1039 idős hunyt el az otthonokban, március 5-ig 3512 fő.

Vagyis „a két hullám összesített adatai alapján a március 5-ig koronavírusban elhunytak 24 százaléka, azaz mintegy negyede volt szociális otthonok lakója, ideértve a szociális és gyermekvédelmi intézményeket, idősotthonokat, fogyatékossággal élőket gondozó otthonokat, pszichiátriai betegek otthonait, hajléktalanokat ellátó intézményeket. A vírus minden negyedik áldozata szociális otthon lakója volt”.

Posztja végén Szél hozzátette, hogy szeretné kiemelni, „megint sikerült politikailag manipulált táblázatot küldeni, ugyanis a tavaszi hullám adatait tartalmazó táblázatból hiányzik a férőhelyek számára vonatkozó oszlop”. Szerinte az alapján látni lehetne, hogy az ország legnagyobb idősotthona a Müller Cecília által sokat említett 544 fős Pesti úti idősotthon. Emellett a táblázat szerinte „van, ahol kevesebb elhunytat jelez, mint legutóbb”, a budapesti Empátia Gondozóházban például „november 14-én még 21 elhunytat tartottak számon, márciusban már 16 főt”. Szél azt írta, emiatt számos új kérdése van, amire feltehetően megint csak 90 nap múlva kap majd válaszokat.