Az ausztrál rendőrök létrehoznának egy olyan applikációt, amiben lehetne jelezni, hogy közös megegyezésen alapult-e a szex

nők elleni erőszak
2021 március 18., 08:40

Az Új-Dél-Wales-i rendőrség előállt egy olyan app ötletével, amivel lehetne jelezni, hogy közös megegyezésen alapult-e a szexuális együttlét. Szerintük ez sok embert megóvna a szexuális erőszaktól, mások szerint viszont nagyon nem.

Az elmúlt hetekben több társadalmi vita is folyt Ausztráliában a nők elleni erőszakról, ennek részeként álltak elő csütörtökön az alkalmazás ötletével. A rendőrség azzal indokolta az ötletét, hogy a bíróságon nagyon sokszor ütköznek bele abba, hogy a vádlott azt állítja, a szex közös megegyezésen alapult, de szerintük az applikáció használatával bizonyítani lehetne, hogy ez valóban így volt-e.

A nőjogi szervezetek szerint viszont az applikáció sok problémát vet fel, például azt, hogy mi van akkor, ha a nő először ugyan beleegyezik az együttlétbe, de később meggondolja magát, vagy a férfi kényszeríti arra, hogy használja az applikációt. Több képviselő is egyetértett ezekkel a hangokkal, és szerintük inkább reformokra és holisztikus oktatásra van szükség ahhoz, hogy csökkenjen a nők ellen elkövetett erőszak száma. (BBC)