Befolyásos orosz politikusok Biden bocsánatkérését követelik

külföld
2021 március 18., 12:54

Diplomáciai csillagháború kerekedett az orosz-amerikai odamondogatásokból csütörtök délutánra.

Az egész egy titkoszolgálati jelentéssel indult a valamennyi amerikai hírszerzési szervezetet összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI). Eszerint maga Vlagyimir Putyin rendelte el azokat az akciókat, amelynek során orosz felek beavatkoztak a 2020-as amerikai elnökválasztásba Donald Trump győzelmének érdekében. A jelentés kapcsán aztán az ABC kérdezte Joe Bident, aki azt mondta, nem hiszi, hogy Putyinnak van lelke, majd amikor a riporter azt kérdezte tőle, gyilkosnak gondolja-e az orosz vezetőt, igennel felelt.

Szerdán Oroszország ezért Moszkvába rendelte washingtoni nagykövetét, hogy átbeszéljék vele az orosz-amerikai kapcsolat jövőjét. Ez a diplomáciában egy felettébb szokatlan húzás.

Néhány órája pedig Konsztantin Koszacsev, a Duma felsőházának elnökhelyettese egy facebook posztban kérte Joe Biden azonnali bocsánatkérését.

link Forrás

„Ez a fajta megnyilvánulás nem hagyhatja el egyetlen államférfi száját sem. Semmilyen körülmények közt nem megengedhető” - írta.

Az orosz törvényhozásban ülők közül többen is válaszlépéseket várnak a Kreml részéről. Artur Csilingarov, az alsóház egyik képviselője a Moszkvai Ekho rádiónak azt mondta, „kemény reakciót kell adnia Moszkvának" Biden megjegyzéseire.