Egy érdeklődő állampolgárnak elárulták, mi számít krónikus betegségnek az oltási listán

Egészségügy
2021 március 18., 16:05

A világos, minden állampolgár által megismerhető oltási stratégia hiányának egyik következménye, hogy sokan nem értik, miért nem kaptak még behívót az oltásra, jóllehet regisztráltak és krónikus betegségben szenvednek.

Olvasónk, M. is ebben a cipőben járt: több krónikus betegségtől szenved, köztük magas vérnyomástól, de a háziorvos azt mondta neki, nem találja az oltási listán, hiába regisztrált már januárban, és február második hetében hiába kezdődött meg az ő csoportja, vagyis a hatvanévesnél fiatalabb krónikus betegek oltása. M. ezért köremailben kérdezte meg az illetékes szervektől, hogy milyen krónikus betegséggel tartják nyilván.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) válasza sokunknak fontos információkat tartalmazott.

Az tűnik ugyanis ki belőle, mintha a vakcinabeadás szempontjából egy rakás, egyébként abszolúte komoly krónikus betegség semmit sem számítana.

A hivatalos levél szerint az oltandók sorrendjét aszerint állították össze , “hogy kiknél a legnagyobb a kockázat abban, hogy a COVID megbetegedés lefolyása súlyosabb lehet, így megbetegszik és kórházba vagy lélegeztetőgépre kerül, és nagyobb a halálozás kockázata.”

A levél folytatásából derült ki a lényeg: az illetékesek azokat a betegségeket választották ki - vagyis az oltás szempontjából hivatalosan azok számítanak krónikusnak - “melyeknél az elmúlt egy év adatai alapján a legnagyobb a kockázata a súlyos lefolyásnak és a halálozásnak.”

Ezen a kockázati listán az első helyen nem betegség, hanem az életkor áll, az egészségügyi dolgozók immunizálása után a lakosság oltását ezért kezdték a legidősebbekkel.

“A hazai és nemzetközi adatok alapján ezt követően a keringési betegség, a daganatos megbetegedés, a cukorbetegség, COPD és transzplantáció áll. Jelenleg az előbb hivatkozott betegségekben szenvedők oltására van lehetőség az Ön korosztályában, így adatai a háziorvosa részére még nem kerültek továbbításra.”

- írták a levélben.

A szöveg megfogalmazásából úgy tűnik, hogy ezen a bizonyos listán ezeken felül más krónikus kór - mondjuk a neurológiai vagy veseproblémák - nem szerepel, mivel a levél ezek után így folytatódik:

“Végezetül tájékoztatom, hogy az oltási listán szereplő krónikus betegségek meghatározása az Emberi Erőforrások Minisztériumának iránymutatása alapján történik. Tekintettel arra, hogy ezen betegségek körét nem a NEAK határozza meg, így annak módosítására sem rendelkezik hatáskörrel.”

Bár elvben elképzelhető lenne, hogy később, de még az egészséges, hatvan évnél fiatalabb népesség beoltása előtt kapjanak vakcinát a fenti listán nem szereplő krónikus betegek, erre eddig semmilyen utalást nem tettek az illetékesek.