Koronavírusos lett, szült egy gyereket, majd kettős tüdőátültetést végeztek rajta

járvány
2021 március 18., 13:53

Kettős tüdőátültetést végeztek Detroitban egy amerikai nőn néhány héttel azután, hogy átesett átesett a koronavíruson és szült egy gyereket. Az esetet két hónappal az átültetés után, szerdán ismertette a Henry Ford Egészségügyi Rendszer orvoscsoportja.

Az amerikai Jackie Dennis terhessége 36. hetében került kórházba még novemberben, köhögéssel és nehéz légzéssel. Pozitív lett a koronavírustesztje, egy héttel később pedig a szülés megindításáról döntöttek orvosai. A gyerek egészségesen jött világra, a nőnek azonban tüdőgyulladása lett és lélegeztetőgépre került, majd egy másik, speciális lélegeztetőgépet is kipróbáltak nála, de a tüdeje nem javult, a gyulladás teljesen szétroncsolta azt.

photo_camera A chicagói Northwestern Memorial kórházban sebészek a koronavírus szövődményei miatti kettős tüdőátültetést végeztek egy másik betegen is még 2020 nyarán Fotó: LAURA BROWN/AFP

A kettős tüdőátültetést január 16-án végezték el rajta az orvosok. A műtét sikeres volt, a nő és gyereke is egészségesek. A Henry Ford tüdőtranszplantációs programjának vezető orvosa, Dr. Lisa Allenspach azt mondta, a koronavírus szövődményei miatti tüdőátültetések száma alacsony az Egyesült Államokban. (AP)