Merkely: A gyógyultak védettségéhez egy vakcina is elég

járvány
2021 március 18., 14:22

A koronavírus-fertőzésen 3 hónapja bizonyítottan átesetteknél egy vakcina elégséges a védettség kialakulásához – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth rádió Napközben című műsorának új, Vírusinfó néven indult rovatában, amiben a hallgatók a kérdéseikre kaphatnak választ.

Merkely Bélát, a Semmelweis Egyetem rektorát beoltják az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni vakcinával a Semmelweis Egyetem oltópontján Budapesten 2021. február 18-án.
photo_camera Merkely Bélát, a Semmelweis Egyetem rektorát beoltják az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni vakcinával a Semmelweis Egyetem oltópontján Budapesten 2021. február 18-án. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Merkely Béla a műsorban elmondta, hogy a kórházi oltópontokat ajánlja az időskorú, többfajta allergiától szenvedőknek.

A pajzsmirigybetegek bármelyik, Magyarországon elfogadott vakcinával beoltathatják magukat, de tetanuszoltás után két hetet kell várni bármilyen koronavírus elleni vakcina beadása előtt – mondta.

Több telefonáló panaszkodott, hogy bár fertőzöttek voltak, a vérükben nem mutattak ki antitestet, mégis fél évre szóló, védettségi igazolást kaptak. Ezzel kapcsolatban a rektor azt mondta, nemcsak antitestes, hanem úgynevezett sejtes immunitás is létezik. (MTI)