Őrizetbe vették a NAV egyik vezetőjét, mert a gyanú szerint megvesztegették egy 342 ezer forintos telefonnal

bűnügy
2021 március 18., 10:45

Nyomozást folytat az ügyészség a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egyik vezető beosztású személye ellen hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt, olvasható a Fővárosi Főügyészség közleményében.

A nyomozó főügyészség a tényállás teljes körű felderítése és további bizonyítékok beszerzése érdekében tegnap összehangolt eljárási cselekményeket hajtott végre 13 helyszínen.

A megalapozott gyanú szerint egy felszámolás alatt álló gazdasági társaság korábbi működésében érdekelt vállalkozó 2020 áprilisában felkereste a vele bizalmas viszonyban álló és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal központi szervénél vezető beosztásban dolgozó hivatalos személyt, és közbenjárását kérte a cégnél folyamatban lévő adóeljárás mielőbbi befejezésében. Mindezzel azt akarták elérni, hogy az eljárás folytatása ne fedjen fel olyan pénzügyi visszaéléseket, amelyek az adott vállalkozáson túlmenően annak partner cégeit is érintik.

A hivatalos személy azt ajánlotta a vállalkozónak, hogy az érintett cég rendezze adótartozását, majd az adóeljárást folytató adóhatóságnál vezető pozícióját felhasználva elérte, hogy soron kívül megkezdjék az eljárás lezárását.

A vállalkozó – előzetes megállapodásuk alapján – a segítségért egy 342 ezer forint értékű mobiltelefont adott át a NAV vezetőnek.Az ügyészség a vezető beosztású hivatalos személyt és a vállalkozót gyanúsítottként hallgatta ki, elrendelte őrizetüket és indítványozza letartóztatásuk elrendelését. A gyanúsítottak tagadták a bűncselekmény elkövetését és panasszal éltek a gyanúsítás ellen.