Posztcovid-ambulanciákat hozhatnak létre a kórházakban

járvány
2021 március 18., 06:22

Posztcovid-ambulanciákat hozhatnak létre a magyar kórházakban, ahol a koronavírusból felépült, de még szövődményekkel küzdő betegeket kezelnék, mondta Kollár Lajos, a Pécsi Tudományegyetem Érsebészeti Klinikájának egyetemi tanára, Kásler Miklós miniszter tanácsadója a Spirit FM-en.

Kollár arról beszélt, hogy a fertőzöttség után sokan érzékelnek utóhatást, szövődményt úgy, mint fejfájást, légzési nehézséget, tagfájdalmat, mentális problémákat. Ráadásul több élsportoló is arról számolt be, hogy hiába lett negatív a tesztjük, nem tudták visszahozni a régi formájukat, végül majdnem mindegyiküknél kiderült, hogy ennek a hátterében mellhártya-gyulladás, szívizomgyulladás, szívburokgyulladás és egyéb már társbetegségek állnak.

„Azt is tudjuk, hogy a betegség egy részénél a kis erekben lévő rögösödés okozza a szövődményeket. És hogyha ennek az ellenszerét megtaláljuk, és egy vérrögoldó kezelést, tehát egy fibralitikus rendszer aktiválásával, vagyis fibralitikus anyagokat juttatunk a szervezetbe – ez nagy valószínűséggel segíthet ezeknek kovidos betegeknek a gyógyulásában. Ez egy elég újszerű megállapítás. Nagyon komoly jelentősége lehet, ha egyértelmű bizonyítékot nyer”

Ezeknek a posztcovid-szindrómáknak a kezelésére összeállítottak egy tervet, aminek része, hogy az országos intézményekben, egyetemi klinikákon, megyei kórházakban felállítanak posztcovid-ambulanciákat, ahol a rehabilitáció fog zajlani. Ennek elindult már a szervezése, elkészült egy protokoll, rövidesen pedig ki fog menni a miniszteri utasítás, ami alapján fel kell állítani ezeket az ambulanciákat.

Az ötlet egyébként nem új Magyarországon, a Debreceni Egyetemi Klinikai Központ február végén jelentette be, hogy az országban először indítanak ilyen ambulanciákat. (via atv.hu)