Szombaton lövik fel a SMOG-1 magyar kisműholdat Bajkonurból

űrkutatás
2021 március 18., 13:58

A tervek szerint szombaton, 6:07-kor a kazahsztáni Bajkonurból juttatják a világűrbe a SMOG-1 kisműholdat egy Fregat végfokozattal szerelt Szojuz-2 rakétával – közölte a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara (BME VIK).

Az UNISAT-7 olasz műhold fedélzetéről áll pályára a műegyetemi oktatók és hallgatók közreműködésével készült negyedik magyar műhold, ami a világ első működő 5×5×5 cm (1-PocketQube) méretű kisműholdjának, a SMOG-P-nek az ikertestvére. A műhold elsődleges küldetése a Föld körüli térségben mérhető, ember által keltett elektromágneses szennyezettség vizsgálata. Az orosz rakéta startja, ami 18 ország 38 műholdját állítja majd pályára külön oldalon követhető majd.

Az 1-PocketQube (5×5×5 cm) méretű SMOG-1, az új magyar műhold a BME oktatóinak irányításával, egyetemi hallgatók aktív részvételével, oktat ́asi feladatok keret ́eben, szponzorok támogatásával készült. A fejlesztést a VIK-en a Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan tanszék oktatók irányításával fogta össze. A fejlesztésben aktívan részt vettek a Gépészmérnöki Kar hallgatói, valamint külső szakértők is. A felbocsátás költségét a VIK biztosította, a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával.

A műhold elsődleges küldetése a Föld körüli térségben mérhető, ember által keltett elektromágneses szennyezettség vizsgálata, amit elektroszmognak nevezünk, erre utal a műhold neve is. Másodlagos küldetésként egy totál ionizáló dózismérő került a fedélzetre, amivel a Napból érkező részecskék elektronikára gyakorolt hatását vizsgálja az űreszköz. Újdonsága, hogy harmadlagos küldetésként egy fékező hatású, mágnesesen veszteséges anyag került a napelemek alá, ami várhatóan lecsökkenti a 18-25 éves pályaélettartamot, hogy minimalizálja azt az időt, amit űrszemétként tölt a Föld körül a műhold, miután befejezi az aktív küldetését.

photo_camera Fotó: BME

Az 1PQ méretű, SMOG nevű kisműholdak fejlesztése 2014-ben indult a BME-n. Két repülő példány készült, amik közül az egyik SMOG-P néven 2019. december 6-án kapott startlehetőséget és a küldetését 2020. szeptember 28-án sikeresen fejezte be. A SMOG-1-et 2020. szeptember 6-án Magyarország római nagykövetségének segítségével vitték el Rómába, ahol az Unisat-7 nevű, 32 kg-os műhold egyik kidobószerkezetébe került be. Ebben várja, hogy 2021. március 20-án 18 ország 38 műholdjával együtt pályára állítsa 498 km magasságban egy Szojuz-2 típusú orosz hordozórakéta Bajkonurból, és elkezdje a Föld körüli küldetését.

A többlépcsős pályára állítási folyamat miatt a SMOG-1 műhold első jeleiről a becslések szerint a jövő hét elején lehet tájékoztatást adni.

A BME VIK-en 2022-ben űrmérnök mesterképzési szak indul, hogy felkészítsék a hallgatókat a jövő új iparágát jelentő űrtechnológiai kihívásokra – írják.