A puccsista mianmari hadsereg új ellenséget talált: Soros György alapítványát

Őrizetbe vették a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítvány mianmari kirendeltségének munkatársását, és befagyasztották a szervezet helyi bankszámláit is csütörtökön. A Financial Times a térségben dolgozó elemzők alapján arról ír, hogy a lépés azt készítheti elő, hogy a hatalmat puccsal átvevő hadsereg külföldi érdekek képviselőjeként állítsa be Aun Szan Szu Kjit, akit a február eleji puccs idején vettek őrizetbe. 

A Nyílt Társadalom Alapítvány mianmari irodájának pénzügyi vezetője, Phyu Pa Pa Thaw jelenleg is őrizetben van, és a rendőrség kilenc további munkatársat és igazgatósági tagot tervez kihallgatni. 

Puccsellenes tüntetőkFotó: STRINGER/Anadolu Agency via AFP

A Soros-féle alapítvány ellen a helyi állami sajtó kezdett a héten támadássorozatba: pénzügyi visszaéléssel vádolják őket. Az állami sajtó ezen kívül egy 2016-os fotót is újraközölt, melyen Aun Szan Szu Kji Soros György társaságában látható, és felsoroltak több eseményt, melyen a letartóztatott politikus többek között Soros fiával, Alexander Sorossal találkozott. 

Az alapítvány közleményben utasította vissza a pénzügyi visszaélések vádját, és aggódva figyelik, hogy a hatóságok az alapítvány munkatársait szeretnék kihallgatni. Az alapítvány helyi irodáját már megszállták a hatóságok. A közlemény szerint a hadsereg olyan munkatársaik ellen lépett fel, akik nem követtek el semmi jogsértőt, és évek óta dolgoztak Mianmarban, hogy a helyi egészségügy és oktatás fejlődését elősegítsék. Az alapítvány alelnöke, Binaifer Nowrojee szerint a hatósági fellépés egyetlen célja, hogy elterelje a figyelmet az országban történtekről, és lejárassák azokat, akik ismét demokráciát és békét akarnak az országban.

A puccs kezdete óta Mianmarban tömegtüntetések zajlanak a hadsereg lemondását követelve. Erre a katonák többször is erőszakkal reagáltak, már több mint 210 ember vesztette életét, és legalább 2100 embert letartóztattak. 

Közben a katonai junta újabb és újabb lépéseket tesz, hogy ellehetetlenítsék Aun Szan Szu Kjit: kezdetben illegálisan importált walkie-talkie-k miatt emeltek vádat ellene, de ezt azóta már kiegészítették sikkasztással és egyéb vádpontokkal is. 

A hadsereg közben igyekszik nagyobb nyomást helyezni az ország bankrendszerére is, mivel a puccs óta akadozik a pénzügyi szektor: egyrészt rengetegen vették ki a megtakarításaikat, másrészt sok alkalmazott is csatlakozott a puccs ellen szervezett tömeges sztárjkokhoz. 

A puccsisták a héten nemcsak Soros alapítványa ellen indítottak támadást, de az Oxfam és két másik NGO ellen is, befagyasztva a számláikat. Elemzők szerint a civil szervezetek elleni fellépésnek ez csak a kezdete lehet, és hamarosan további szervezetek is erre a sorsra juthatnak. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó