Magyar filmstúdió neve is felbukkan Szlovákia történetének legnagyobb korrupciós botrányában

Több mint tízmillió euró kenőzpénzt oszthattak szét a szlovák Agrárkifizető Ügynökségen (PPA) keresztül. Az Állattenyésztő-ügy az ország történetének legnagyobb korrupciós botránya, eddig 21 gyanúsítottja van. Az ügynökség korábbi vezetőjét februárban, 10 hónapnyi letartóztatás után, óvadék ellenében engedték szabadon a vizsgálati fogságból. 

Az ügy egyik szála ráadásul Magyarországra vezet, írja a parameter.sk a DenníkN nyomozása alapján. A lap újságírói hozzáfértek a vizsgálati fogsággal kapcsolatos bírósági papírokhoz, melyekből kiderült, milyen cégeken keresztül fizették ki a csúszópénzeket. 

Néhány szlovákiai tehénFotó: JOE KLAMAR/AFP

Az egyik a pozsonyi székhelyű Poragro, amely 2018 és 2020 között túlárazott tanácsadási díjakat számlázott ki a gazdáknak. A cég 2016 óta a budapesti székhelyű Filmteam stúdióhoz tartozik. 

A Filmteam a szlovákiai jogi képviselőjén keresztül közölte, nem tájékoztatták őket, mi szerepel a nyomozati anyagban, így nem tudnak nyilatkozni a témában. Az ügyvéd állítása szerint a Filmteam „szlovákiai vállalkozás céljából” szerzett részesedést a pozsonyi cégben. 

A dokumentumok alapján a gyanúsítottak több kisebb agrárcéget megkörnyékeztek a Poragrón keresztül. Két vállalkozás 100-100 ezer eurós támogatást kapott, és egyenként 20 ezer euró „tanácsadási díjat” kellett kifizetniük, amiket a Poragro számlázott ki. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.