Nyomoznak a norvég miniszterelnök ellen, mert tíznél több ember volt a születésnapján

külföld
2021 március 19., 14:15

A norvég rendőrség nyomozást indított az ország miniszterelnöke ellen, miután Erna Solberg elismerte, hogy megszegte a járványügyi korlátozásokat, amikor 14 emberrel együtt ünnepelte meg a 60. születésnapját. Pedig a norvég szabályok szerint sem jöhet össze egyszerre egy helyen 10-nél több ember.

Erna Solberg norvég miniszterelnök
photo_camera Erna Solberg norvég miniszterelnök Fotó: HAAKON MOSVOLD LARSEN/AFP

Amikor a közszolgálati NRK szembesítette a szabályszegéssel, Solberg azt mondta, hogy neki, aki nap mint nap a fertőzés megelőzéséről beszél a norvégoknak, jobban kellene ismernie a szabályokat. Azt mondta, nem volt tisztában azzal, hogy ha egy tíz főnél nagyobb család utazik valahova, az is a korlátozások hatálya alá esik. A miniszterelnök február végén, a téli szünetben utazott el Geilóba a családjával. Az esetről szóló posztjában azt írta, miniszterelnökként különleges felelőssége van abban, hogy betartsa a szabályokat és az ajánlásokat.

link Forrás

Solberg elnézést kért, amiért nem volt eléggé képben a szabályokkal, és azt mondta, megérti, ha az emberek felháborodtak emiatt. Ha a rendőrségi nyomozás lezárul, Solberg valószínűleg bírságot kap. (Financial Times)