Koronavírus-számok Magyarországon 05.15.
Elhunytak + 73 Σ 29 114
Kórházban - 159 Σ 2 453
Fertőzöttek + 1 039 Σ 797 429
Tesztek + 15 500 Σ 5 622 836
Egyszer oltottak + 71 081 Σ 4 554 679

Nyomoznak a norvég miniszterelnök ellen, mert tíznél több ember volt a születésnapján

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A norvég rendőrség nyomozást indított az ország miniszterelnöke ellen, miután Erna Solberg elismerte, hogy megszegte a járványügyi korlátozásokat, amikor 14 emberrel együtt ünnepelte meg a 60. születésnapját. Pedig a norvég szabályok szerint sem jöhet össze egyszerre egy helyen 10-nél több ember.

Erna Solberg norvég miniszterelnökFotó: HAAKON MOSVOLD LARSEN/AFP

Amikor a közszolgálati NRK szembesítette a szabályszegéssel, Solberg azt mondta, hogy neki, aki nap mint nap a fertőzés megelőzéséről beszél a norvégoknak, jobban kellene ismernie a szabályokat. Azt mondta, nem volt tisztában azzal, hogy ha egy tíz főnél nagyobb család utazik valahova, az is a korlátozások hatálya alá esik. A miniszterelnök február végén, a téli szünetben utazott el Geilóba a családjával.  Az esetről szóló posztjában azt írta, miniszterelnökként különleges felelőssége van abban, hogy betartsa a szabályokat és az ajánlásokat. 

Solberg elnézést kért, amiért nem volt eléggé képben a szabályokkal, és azt mondta, megérti, ha az emberek felháborodtak emiatt. Ha a rendőrségi nyomozás lezárul, Solberg valószínűleg bírságot kap. (Financial Times)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.