A gazdag országok nem akarják, hogy a fejlődő országok is gyártsanak vakcinát

járvány
2021 március 20., 06:59

A gazdag országok blokkolják azokat a javaslatokat, amelyek segítenék a fejlődő országokat a vakcinagyártásban, derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kiszivárgott dokumentumaiból, melyek a BBC birtokába kerültek.

Az Egyesült Királyság, az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió is igyekszik megfúrni azokat a javaslatokat, amelyek megkönnyítenék a fejlődő országoknak a vakcina- és gyógyszergyártás finanszírozását.

Az Egyesült Királyság kormányának szóvivője szerint „egy globális világjárvány globális megoldást igényel, és az Egyesült Királyság ebben az élen jár, erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy szerte a világon egyenlő hozzáférést biztosítson a Covid-vakcinákhoz és kezelésekhez.”

A fejlődő országok azonban nem csak vakcinákat akarnak, hanem szeretnék ők is kivenni a részüket a vakcina előállításban, amihez szükségünk lenne információkra és technológiára is. A gyógyszeripar viszont azzal érvel, hogy a szabadalmak erodálása rossz hatással lenne a jövőben a Covid és más betegségek elleni kezelésekkel kapcsolatos befektetésekben. Az amerikai gyógyszeripar szerint pedig a fejlődő országokban való gyártás kifejezetten aláásná a vakcinákba vetetett bizalmat.

Ugyanakkor a fejlődő országok valószínűleg éppen azért szeretnék most elsajátítani a vakcinagyártást, mert tudják, hogy a vakcinák ára nagyon fel fog menni, miután véget ér a vészhelyzet.