A Magyar Rezidens Szövetség szerint Orbán inasozása csak háttérbe szorítja a valós helyzet bemutatását

járvány
2021 március 20., 20:11

A magyar egészségügyben nincsenek inasok”- reagált a Magyar Rezidens Szövetség, miután Orbán Viktornak a pénteki rádióinterjújában sikerült leinasozta a rezidenseket.

A szervezet szerint „a magyar egészségügyben nővérek, ápolók és számos további szakdolgozó, rezidens orvosok, házi- és kórházi szakorvosok, köztük főorvosok és professzorok, valamint az előzőek munkáját támogató fizikai és szellemi dolgozók vannak. Őket segíti most már hónapok óta egyre több orvostanhallgató (medikus) és más egészségügyi szakos egyetemi hallgató”. Az ő munkájuk „mind-mind elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy lehető legtöbb, a gyilkos járványban megbetegedett honfitársunkat gyógyítsuk meg, és engedhessük haza szeretteik körébe, vagy az oltások beadása által megelőzhessük súlyos megbetegedésüket”. Közölték, hogy a rezidensek a kórházakban dolgozó, nem nyugdíjas orvosok mintegy 20 százalékát teszik ki.

photo_camera Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

A rezidensek bíznak benne, hogy az ország vezetésének legmagasabb szintjén állók mellőzni fogják a félreérthető vagy negatívan interpretálható megfogalmazásokat megszólalásaikban.A rezidensszövetség szerint ezek a kijelentések a járvány csúcsán csak arra jók, hogy időnként háttérbe szorítsák a sajtóban a járványhelyzet érdemi bemutatását és eltereljék a közvélemény figyelmét arról, „hogy a már most is minden rekordot megdöntött fertőzések és halálozások számának további növekedését, az egészségügyi ellátás végzetes túlterhelődését csak az oltások mindenki általi beadatása, elegendő vakcina rendelkezésre állásig pedig csak a kötelezően előírt védelmi intézkedéseken is túlmutató felelősségteljes egyéni magatartás tudja megakadályozni”.

Annak érdekében, hogy a közvélemény hiteles képet kaphasson a COVID-osztályokon dolgozó orvosok mindennapjairól,

a Magyar Rezidens Szövetség új projektet indít, melyben rezidens orvosok beszámolóit teszik közzé az ellátás során megéltekről.