Megvannak a nyitásról szóló nemzeti konzultáció eredményei

járvány
2021 március 20., 07:50

528 ezer ember töltötte ki a nyitásról szóló nemzeti konzultációt, jelentette be Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Facebookon.

Az eredmények azt mutatják, hogy a válaszadók 88 százaléka a járványügyi korlátozásokat fokozatosan, lépésről lépésre oldaná fel.Mindössze 12 százalék vélekedett úgy, hogy egy lépésben, a járvány végén oldják fel a korlátozásokat.

74 százalék szerint az enyhítés első lépésének az este 8 óra után kijárási tilalom eltörlésének kell lennie.Az éttermeket és a szállodákat a válaszadók 87 százaléka nyittatná ki, a sportlétesítményeket pedig 75 százalékuk.

A válaszadók 65 százaléka ért egyet azzal, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezők kapjanak felmentést bizonyos korlátozások alól. A résztvevők 58 százaléka szerint kell megengedni a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek, hogy rendezvényekre vagy sporteseményekre menjenek.

A válaszadók 79 százaléka szerint viszont a járvány végéig Magyarországra csak olyanoknak szabadna belépnie, akiket vagy már beoltottak, vagy rendelkeznek védettségi igazolvánnyal.

Dömötör elmondta, hogy a nyitási tervet a kormány a konzultáció eredményei és az oltások száma alapján fogja elkészíteni. Az ennél részletesebb eredményeket később a kormány oldalán lehet majd megtekinteni.