Elmaradnak idén a cseresznyevirágzás-fesztiválok Japánban

KULTÚRA
2021 március 21., 13:08

Ma tíz hét után feloldják Tokióban és három környező prefektúrában a szigorú járványügyi korlátozásokat, pont akkor, amikor hagyományosan a hanami, vagyis a virágnézés ünnepe kezdődni szokott. Idén azonban elmarad a népünnepély, mivel az utóbbi hetekben ismét elkezdett felfelé kúszni a fertőzöttek száma az országban és az oltásokkal sem állnak még valami jól.

Orfeusz-bülbül üldögél a virágzó cseresznyefán.
photo_camera Orfeusz-bülbül üldögél a virágzó cseresznyefán. Fotó: STANISLAV KOGIKU/APA-PictureDesk via AFP

Japán parkjai normális körülmények között március végétől május elejéig megtelnek piknikező családokkal és baráti társaságokkal, hogy evés-ivás közben a virágzó cseresznye- és szilvafákat csodálják.

Most azonban a fesztiválokat lemondták, a parkok füves részeit pedig elkerítették és táblák figyelmeztetnek rá, hogy tilos virágnéző összejöveteleket tartani. Díszkivilágítás sem lesz, és őrök fogják figyelni, hogy nehogy bárki alkoholt fogyasszon. Csak maszkban, a kijelölt útvonalakon sétálva lehet majd csodálni a virágzó fákat.

A leglátványosabb virágba borulás kedden várható, az önkormányzatok sok helyen virtuálisan, élőben közvetítik a fák állapotát az érdeklődőknek. (Guardian)