A lengyel ügyészség felfüggesztené a szenátus elnökének mentelmi jogát, mert orvosként hálapénzt fogadott el

külföld
2021 március 22., 10:53

Tomasz Grodzki, a lengyel szenátus elnöke kórházigazgatóként és főorvosként másfél ezer zlotytól hétezer zlotyig (mintegy 200 ezer - 558 ezer forint) terjedő kenőpénzt fogadhatott el pácienseitől, illetve hozzátartozóiktól. Az ügyészség szerint ennek fejében azt ígérte, hogy személyesen és közeli időpontban műti meg az illetőt, és jó orvosi gondozást biztosít neki.

Az ügyészség a 2006 és a 2012 közti időszakot vizsgálta, Grodzki akkoriban az észak-lengyelországi Szczecin városában működő kórházat vezette. Az eljárást azután kezdeményezték, hogy 2019 végén botrány robbant ki a szczecini rádió riportja nyomán.

photo_camera Tomasz Grodzki Fotó: MICHAL FLUDRA/NurPhoto via AFP

Az ügyészség Grodzki mentelmi jogának felfüggesztését kérte a parlament felsőházától. Tanúvallomások szerint Grodzki 2006 előtt is fogadott el kenőpénzt, ezek a tettek azonban már elavultak. A lengyel jog szerint ezekért a bűntettekért akár nyolc évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

Grodzki nem a Kaczyński-féle kormánypárt, hanem a Polgári Platform politikusa. Az ellenzéknek szűk többsége van a parlament felsőházában, így Grodzki esetleges elítélésének akár a személyén túlmutató politikai jelentősége is lehet.

Grodzki többször tagadta a vádakat. (via MTI)