Cseh Katalin: A kínai diktatúra kitiltott Kínából

külföld
2021 március 22., 15:40

Az EU az emberi jogok hszincsiangi megsértése miatt szankciókat vezetett be négy kínai tisztviselőre, köztük egy fontos biztonsági igazgatóra, amire Peking úgy reagált, hogy feketelistára tett EP-képviselőket a diplomáciai feszültség fokozódása miatt – írja a Reuters.

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője a Facebookra azt írta erről:

„A kínai diktatúra kitiltott Kínából.”

Azt írja, hogy az „Európai Parlament jogászai vizsgálják a kínai diktatórikus rezsim legújabb lépését, de minden jel szerint mint az Európai Parlament Emberi Jogi Albizottságának tagját, a kínai diktatúra kitiltott Kínából”, miután az EU szankciókat vezetett be Kína ellen az ujgurok elnyomása miatt.

Cseh Katalin, a Momentum képviselője az EP plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án.
photo_camera Cseh Katalin, a Momentum képviselője az EP plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Cseh azt írja, a „Hszicsiang tartományban élő ujgur kisebbség tagjait a kínai diktatúra elszakítja családjuktól, munkatáborba zárják őket, ahol brutális bánásmódban részesülnek”.

Az EU, a jogtiprás elleni fellépésként utazási tilalmat vezetett be négy kínai személy és intézmény ellen, illetve befagyasztották a vagyonukat. „Az EU határozott fellépését a magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter magamutogató és káros lépésnek nevezte, amivel valójában nem tesz mást, mint aláássa az unió külügyi célkitűzéseit, és behódol egy keleti diktatúrának. Nem először látjuk, hogy teljes morális csőd a kormány külpolitikája” – írja Cseh Katalin.

A Momentum EP-képviselője azt írta, „akár az ujgurok elleni tömeges emberi jogi visszaélésekről, akár Tajvan fenyegetéséről, vagy a hongkongi demokráciapárti tüntetések erőszakos leveréséről volt szó, mindig határozottan felléptem a kínai kommunista rezsim elnyomása ellen”, és ezen nem tervez változtatni. Azt írta, ezért nem támogatják az átfogó Kína-EU beruházási megállapodást sem, mert nem köthetünk kereskedelmi megállapodást Kínával, miközben munkatáborokat működtetnek, és semmibe veszik a területükön élő kisebbségek emberi jogait.

„Nem nézzük tétlenül, hogy a kínai vezetés lábbal tiporja az ujgur kisebbség jogait! Ez a kitiltás pedig nem más, mint a munkánk elismerése, amit – mint egy jelvényt – büszkén fogok viselni” – írta Cseh Katalin.