Frissítették az orosz vakcina alkalmazási előírását

járvány
2021 március 22., 07:52

A hétvégén módosította az orosz vakcina alkalmazási előírását az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). Bizonyos betegségekről, amelyeket korábban az ellenjavallatok közé soroltak, most azt írják, elővigyázatossággal alkalmazható mellettük a vakcina.

Az új változat szerint

„a védőoltás körültekintéssel alkalmazható krónikus vesebetegség vagy májbetegség esetén, endokrin betegségek esetén (jelentős eltérések a pajzsmirigyfunkciós értékekben és nem megfelelően kezelt cukorbetegség), súlyos vérképzőszervi betegségek, epilepszia és más központi idegrendszeri betegségek, akut koronária szindróma és akut agyi keringési történés, szívizomgyulladás, szívbelhártyagyulladás, szívburokgyulladás esetén.

Az alábbi betegcsoportokkal kapcsolatban nem áll rendelkezésre információ, így a védőoltás beadásáról ezeknél a betegnél egyedileg, az előny-kockázat arány értékelése alapján kell döntést hozni:

- autoimmun betegségben szenvedők (az immunrendszer stimulálása a betegség fellángolásához vezethet, különös körültekintést igényelnek azok a betegek, akik autoimmun betegsége súlyos és életveszélyes állapotok kialakulásához vezethet);

- rosszindulatú daganatos betegségben szenvedők”.

Ahogy arra Dobson Szabolcs gyógyszerész felhívta a figyelmet, a módosítással igazodnak az eredeti orosz alkalmazási előíráshoz. Amikor az első, hivatalos magyar változat megjelent, a fenti betegségek Oroszországban sem számítottak ellenjavalltnak, csak óvatosságra hívták fel a figyelmet.

Müller Cecília országos tisztifőorvos akkor azt mondta, „némi bizonytalanság volt a leiratban, ami arról szólt, hogy bizonyos krónikus megbetegedésekben kellő óvatossággal adható”. Ennek megfelelően „a maximális biztonságra törekedve” úgy döntöttek, hogy a krónikus megbetegedésben nem szenvedők részére fogják adni a vakcinát.

photo_camera Fotó: Krizsán Csaba/MTI/MTVA

Továbbra is ellenjavalltnak számít:

  • A védőoltás bármely összetevőjével vagy hasonló összetevőket tartalmazó védőoltásokkal szembeni túlérzékenység,
  • korábban előforduló súlyos allergiás reakció,
  • akut, fertőző és nem fertőző betegségek, krónikus betegségek fellángolása – a védőoltás 2-4 héttel a gyógyulás vagy tünetmentessé válás (remisszió) után adható be. Nem súlyos, vírus okozta légzőrendszeri fertőzés vagy akut gyomor-bél rendszeri fertőzés esetén a védőoltás a testhőmérséklet normalizálódása után adható be,
  • terhesség és szoptatás,
  • 18 évesnél fiatalabb életkor,
  • Az immunrendszert gyengítő gyógyszeres kezelés ellenjavallatot jelent legalább egy-egy hónappal az oltás beadása előtt és után. Az oltásról az orvos egyéni mérlegelés alapján dönthet,
  • A II. komponens (az adagolási sorozat 2. adagja) ellenjavallatai: súlyos mellékhatás az első védőoltás beadása után (anafilaxiás sokk, súlyos, egész testre kiterjedő allergiás reakció, görcsök, 40 °C-nál magasabb láz stb.).