Koronavírus-számok Magyarországon 05.07.
Elhunytak + 106 Σ 28 403
Kórházban - 249 Σ 3 855
Fertőzöttek + 1 541 Σ 789 188
Tesztek + 18 647 Σ 5 494 198
Egyszer oltottak + 50 835 Σ 4 203 873

A kórházak irányítása alá kerülnek az önkormányzati szakrendelők

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Egy kedd este megjelent kormányrendelet szerint a területileg illetékes kórházak szakmai irányítása alá kerülnek az önkormányzati szakrendelők a veszélyhelyzet idejére. 

A Koronavírus Sajtóközpont közleménye szerint erre „a hatékonyabb egészségügyi védekezés, a betegellátás és az egészségügyi dolgozók kiegyensúlyozottabb terhelése, és a védőoltási program végrehajtásának biztosítása érdekében” van szükségAz intézkedés lehetővé teszi, hogy a legkiélezettebb védekezési helyzetben egységes irányítás alá tartozzon az egészségügyi ellátórendszer, fokozva a vírus elleni védekezés hatékonyságát. Fontosnak tartják, hogy az önkormányzati fenntartású szakrendelők és dolgozóik is szükség szerint részt vegyenek a járvány elleni védekezésben, koordináltan lássák el a betegellátási tevékenységeket, és az oltás tömeges szakaszában majd megfelelően végrehajtsák az oltási feladatokat.

A jogszabály ezért a veszélyhelyzet idejére a városi kórházakhoz telepíti: 

 • a területükön működő önkormányzati fenntartású járóbeteg-szakellátók feletti szakmai irányítási jogkörök gyakorlását;
 • a járóbeteg-szakellátó szolgáltató működésének felügyeletét
 •  és a javaslattételt a járóbeteg-szakellátó egészségügyi szolgáltató egészségügyi dolgozói és szakdolgozói jogszabályban meghatározott berendelésére. 

A jogszabály rögzíti, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt az egészségügyi intézmények folyamatos munkarendben működnek. Emellett a kormányrendelet az irányító megyei intézmények (azaz a megyei kórházak, a vidéki egyetemi klinikai központok, a fővárosi centrumkórházak) hatáskörét kiterjeszti az illetékességi területen valamennyi egészségügyi tevékenység irányítására. Az irányító megyei intézménynél 24 órás vezetői ügyeletnek kell működnie.

A veszélyhelyzet ideje alatt az önkormányzati szakrendelők vezetői fokozott felelősséggel kötelesek vezetési, irányítási feladataik ellátására, különösen felelnek az általuk vezetett szakrendelő folyamatos, teljes körű, határidőben történő és valós adatszolgáltatásáért.

A szakrendelők vezetői kötelesek a hatékony és összehangolt védekezés érdekében az országos kórház-főigazgató védekezés megszervezésére vonatkozó utasításait végrehajtani, folyamatos kapcsolatot tartani az irányító szerv vezetőjével, az Országos Mentőszolgálattal, valamint a megyei, fővárosi védelmi bizottsággal. Az önkormányzati szakrendelőt működtető egészségügyi szolgáltató felelős az általa végzett védőoltási tevékenység jogszerűségéért, szabályszerűségéért, szakszerűségért.

A rendelet melléklete azt is részletezte, hogy a fővárosi és Pest megyei szakrendelők melyik kórházakhoz kerülnek:

A Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet illetékességi területe: 

 • Budapesten a VII., VIII, IX., X., XVII., XVIII., XIX., XX., XXI., XXIII. kerület 
 • Pest megyében a Ceglédi, Dabasi, Gyáli, Monori, Nagykátai, Nagykőrösi, Ráckevei, Szigetszentmiklósi, Vecsési járások

Az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő illetékességi területe:

 • Budapesten az I., II., III., XII. kerület 
 • Pest megyében a Budakeszi, Pilisvörösvári, Szentendrei járások

A Szent Imre Egyetemi Oktatókórház illetékességi területe:

 • Budapesten a XI., XXII. kerület 
 • Pest megyében az Érdi járás

A  honvédelmi egészségügyi szolgáltatók illetékességi területei:

 • Budapesten a IV., V., VI., XIII., XIV., XV., XVI. kerület 
 • Pest megyében az Aszódi, Dunakeszi, Gödöllői, Szobi, Váci járás.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.