Az AstraZeneca az amerikai tesztelés során csak részadatokat használhatott fel

járvány
2021 március 23., 08:00

Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem vakcinájának amerikai vizsgálata hétfőn zárult le, és bár biztonságosnak ítélték az oltóanyagot, az Országos Allergia- és Fertőző Betegségek Intézete (NIAID) szerint a vizsgálat során csak részadatokat használtak fel.

A 32 ezer önkéntest bevonó vizsgálatban a NIAID szerint elavult információkat használtak fel, ami hiányos képest festhetett le a hatékonysági adatokról. A NIAID arra sürgette a vakcinát kifejlesztő vállalatot, hogy működjön együtt az Egyesült Államok Adatbiztonsági és Monitoring Testületével, vizsgálják felül az adatokat, és tegyék őket közzé olyan hamar, amilyen hamar csak lehet.

Az AstraZeneca vakcináját azután vizsgálták meg, hogy több országban vérrögképződést jelentettek az oltás után, de egy független bizottság külön vizsgálta, hogy az oltóanyag növeli-e a vérrögképződés kockázatát és az igen ritka, főként fiatalabb nőknél előforduló agyi vénás sinustrombózis (CVST) veszélyét, és 21 583 résztvevő bevonásával megállapították, hogy legalább egy adag vakcina beadását követően nem találtak megemelkedett kockázatot, CVST pedig egyáltalán nem fordult elő. (WashingtonPost)