Biciklitolvaj bandát irányított az orosz konzul sofőrje Strasbourgban a konzulátus épületéből

bűnügy
2021 március 23., 09:06
photo_camera Jelenet Vittorio de Sica - olasz, nem orosz - Biciklitolvajok című filmjéből

Az orosz diplomácia jövedelmező melléküzemága bukott le a franciaországi Strasbourgban, az Európai Parlament székhelyén.

Francia rendőrnyomozók ugyanis magukat vásárlónak álcázva buktattak le egy lopott biciklikkel - jellemzően drága elektromos modellekkel - seftelő bűnözőt. Aki az igazoltatásakor az orosz konzulátus sofőrjének bizonyult. Ami csak annak a fényében nem számított meglepetésnek, hogy maga az átadás-átvétel nem máshol történt, mint az orosz konzulátus épülete előtt, ahonnan a sofőr a lopott árut kihozta.

A rendőrség egy kis magánnyomozást folytató károsult révén került a képbe álvásárlóként. Az oroszok ugyanis Strasbourg korábbi jegyzőjének is lenyúlták az elektromos bicaját a város diplomáciai negyedéből. Alain Fontalnel pár nappal később a Le Bon Coin nevű ingyenes apróhirdetésoldalon találta meg a gépét, féláron kínálva. Ekkor szólt a rendőröknek.

Az orosz sofőr igazi mesterbűnözőnek bizonyult, mivel a bringa mellé egy általa hamisított, de a konzulátus valódi pecsétjével hitelesített számlát is átadott az álruhás nyomozóknak.

A sztorit most publikálták, de mint kiderült, a lebukott oroszt még februárban kihallgatták, aztán szabadon engedték, majd amikor most ismét kihallgatták volna, kiderült, hogy időközben visszautazott Oroszországba, egészségügyi okokra hivatkozva.

Hősünk egyébként nem kispályázott: a nyomozás adatai szerint több mint 300 darab, jellemzően elektromos biciklit loptak el, amiket összesen több mint 100 ezer euróért adtak el a weboldalon keresztül.

(francebleu.fr)