Mészáros Lőrinc családi cége építi meg az Országos Széchényi Könyvtár archívumát

Mészáros Lőrinc és gyerekeinek cége, a Fejér-B.Á.L. és a West Hungária Bau építheti meg 17,5 milliárd forintból az Országos Széchényi Könyvtár archívumainak elhelyezését szolgáló archivális és szolgáltató raktárát Piliscsabán – írja az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény alapján a Világgazdaság

A projektre még tavaly júniusban írt ki közbeszerzést a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK). A beruházás a piliscsabai Iosephinum Makovecz Imre Bástyája elnevezésű nagy projekt részeként valósul meg.

Az épület egy 91 ezer polcfolyóméter befogadó képességű könyvraktár, 11 343,03 négyzetméter nettó alapterületen, melyben többek között egy speciális szerverterem funkció is helyet kap. Az épület egy 3 emeletes főépületből és 2 melléképületből fog állni. Az építés magában foglalja az építészeti, gépészeti és villamos munkákat, valamint a külső-belső közmű, út, tűzivíz-hálózat, optikai VAN-hálózat, felszíni vízlevezetés teljes körű kivitelezési feladatait. Az épületet a TSPC Csoport tervezte  

Fotó: TSPC Csoport

Az épület tömegformálásával egy könyvet mintáz, a megformált könyv »gerince« fogja majd össze az épületet átfogóan ellátó gépészeti-műszaki funkciókat a délnyugati, nagyobb hőterhelésnek és uralkodó széliránynak kitett oldalon. A homlokzat domináns eleme az a falevél formájú záróelem, amely egyszerre utal az erdő-levél-fafeldolgozás-papír-könyv folyamatára, mutatja az összetartozást a magányos épületet őrző erdővel, áttörtségével pedig az idő múlását, az anyagok, a papír öregedését sugallja. A mellette elhelyezett bejárati üvegkubus egy látszóbordák nélküli strukturált függönyfal. Itt egyszerre jelenik meg a fenyőfa-sejtszerkezet mintázata építészeti megoldásokkal kifejezve, a digitalizáció kétbites rendszerére való reflektálás, illetve a Braille-írás ritmusossága”  - írta a tervekről a tervlap.hu.

A kormány tavaly év végén hagyta jóvá a beruházást, a Magyar Közlönyben megjelent rendelet a beruházás felső értékét 23,3 milliárd forintban határozta meg. Ebből az idei évre 11 milliárd forintot hagytak jóvá.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.