Vádat emeltek a lengyel író ellen, aki Facebookon idiótának nevezte az államfőt

külföld
2021 március 23., 10:06

Jakub Żulczyk író, illetve forgatókönyvíró Lengyelországban, egy népszerű tévésorozat történetét is ő jegyzi, és az AFP beszámolója szerint vádat emelt ellene az ügyészség, mivel egy facebookos kommentben idiótának nevezte Andrzej Dudát, az ország elnökét. Duda a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) támogatását élvezi, és közismerten szimpatizált Donald Trump amerikai elnök teljesítményével.

Andrzej Duda lengyel elnök 2020. június 28-án.
photo_camera Andrzej Duda Fotó: Wojtek Radwanski/AFP

Żulczyk Duda azon megjegyzésén háborodott fel, amit az elnök Joe Biden győzelme után tett. Duda ugyan gratulált Biden sikeres elnöki kampányához, de kitért arra, hogy még kivárja, amíg az elektori kollégium kinevezi elnöknek. Erre válaszul Żulczyk egy Facebook-posztban reagált, idiótának nevezve az államfőt, mivel nem a kollégium szavazata dönt az elnök személyéről, az eljárás puszta formalitásnak számít.

Ez az amúgy nem túl heves komment elég volt a vádemeléshez, a büntető-törvénykönyvben ugyanis külön tényállás vonatkozik az államfő sértegetésére, és akár börtönbüntetést is ki lehet érte szabni. Az AFP beszámolója szerint Żulczyk Facebookon számolt be róla, hogy gyanúsított lett, hosszú idő után az első író az országban, aki azért kerülhet bíróság elé, amit írt.

A varsói ügyészség szóvivője, Aleksandra Skrzyniarz a lengyel hírügynökségnek megerősítette, hogy valóban vádat emeltek egy Jakub Z. néven említett férfi ellen, aki a vádak szerint november 7-én egy közösségi oldalon a nyilvánosság előtt inzultálta az ország államfőjét. Márciusban történt meg a vádemelés, és a gyanúsítottat már kihallgatták, ő azonban nem értett egyet azzal, hogy elkövette volna a szóban forgó törvénysértést, és azt állította, hogy kijelentése egy kritikai megnyilvánulás volt az államfő tevékenységével kapcsolatban.

Lengyelországban már korábban is érte kritika a különféle sértegetésekre vonatkozó jogszabályokat, mivel ezek jogvédők szerint túl szigorúak.