29 millió AstraZeneca oltást talált az EU egy olasz raktárban

A cikket az AstraZeneca közleménye alapján a megjelenés után frissítettük. 

Folytatódik az EU és az AstraZeneca vakcinagyártó csörtéje, egy uniós ellenőrzés során ugyanis 29 millió AstraZeneca vakcinát találtak egy gyár raktárában, Rómához közel - írja a Financial Times. Uniós tisztségviselők attól tartanak, hogy a brit-svéd cég az unión kívülre akarta exportálni az oltásokat, miközben az EU-val kötött szerződés szerinti vállalásait nem teljesíti. 

Az olasz gyár egy amerikai cég tulajdona, itt töltik az EU-n kívül gyártott oltóanyagot az injekciós üvegekbe. A hétvégén az Európai Bizottság kérte az olasz rendőrséget, hogy ellenőrizze a gyárat, mert az AstraZeneca központja és európai üzemei más számokat adtak meg arról, mennyi vakcinát is gyártottak az unió területén. Ekkor találták meg a 29 milliós készletet. 

Az AstraZeneca közleménye szerint a 29 millió vakcinából 13 milliót a COVAX nevű együttműködés részeként alacsony és közepes jövedelmű országokba tervez szállítani.Ezt a programot viszont az Európai Unió teljes mértékben támogatja. A maradék 16 millió vakcina pedig a minőség-ellenőrzés után az EU-n belül szállítják ki. "Helytelen ezt készletezésnek tekinteni. A vakcina gyártása egy összetett és időigényes folyamat. Az injekciós üvegekbe töltés után ugyanis az oltóanyag-adagoknak át kell esniük a minőségellenőrzésen, mielőtt kiszállítanánk azokat" - írja közleményében a gyártó. 

Az EU korábban már bevezetett exportkorlátozásokat annak elkerülésére, hogy az Európában gyártott AstraZeneca oltásokat máshová szállítsák, miközben a cég az ígért 100 millió adag oltás helyett 2021 első negyedévében mindössze 16,6 milliót szállított. Az eddigi exportkorlátozásokkal viszont egyetlen egy, 250 ezer vakcinát tartalmazó szállítmányt sikerült megállítani a határon, amelyet Ausztráliába exportált volna a cég. Szerdán kiderült, hogy az Európai Bizottság még szigorúbb exportkorlátozásokat akar bevezetni, amelyekkel nevük elhallgatását kérő tisztségviselők szerint a brit-svéd gyártót céloznák. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó