Április 1-től a NAV minden számlát azonnal láthat

március 24., szerda 6:42

Április 1-től a Nemzeti Adó- és Vámhivatal minden számla adatát azonnal megkapja elektronikus úton, így évente félmilliárd számla információi futnak be közvetlenül a szervezethez. Izer Norbert adóügyi államtitkár a Magyar Nemzetnek nyilatkozva ezt "új időszámításnak" nevezte. Ez annyiban nem túlzás, hogy április 1-től minden tranzakcióról azonnal értesülhet a NAV, vagyis még a magánszemélyek vásárlásairól kiállított számlák is befutnak majd a rendszerbe.

Izer szerint ez a feketegazdaság ellen elért eredmények megtartását szolgálja, egyben lehetővé teszi a vállalkozások adóügyintézésének megkönnyítését is. A számlák adatai alapján ugyanis a nyártól a NAV áfabevallási javaslatot készít majd a vállalkozásoknak, megkönnyítve ezzel könyvelésüket.

Az e-áfa, mert így nevezték el, szerinte számos jövőbeni állami szolgáltatásra is lehetőséget teremt, például akár naponként is lekérdezhető lesz egy vállalkozás áfaegyenlege, és a cégek akár automatikus értesítést is kérhetnek bizonyos összeghatárok eléréséről. (Magyar Nemzet via MTI)