Hétéves gyereket lőttek le Mianmarban egy razzia során

A BBC beszámolója szerint a kislány apjához rohant épp, amikor a biztonsági erők egy razzia során Mandalajban lelőtték. Ezzel ő a legfiatalabb áldozata a katonai junta elleni, február 1-je óta tartó tüntetéseknek.

A Save the Children jogvédő csoport szerint már több mint húsz gyerek van a tüntetések halálos áldozatai között. A hadsereg szerint eddig összesen 164 ember vesztett életét, aktivista csoportok szerint viszont ez a szám több mint 260.

A hadsereg keddi nyilatkozatában szomorúságát fejezte ki a halottak miatt, miközben hibásnak nevezte őket, amiért „anarchiát és erőszakot hoztak” az országba.

Tüntetés MandalajbanFotó: HANDOUT/AFP

Mianmarban közel két hónappal ezelőtt szabadultak el az indulatok, azt követően, hogy a hadsereg február 1-jén magához ragadta a hatalmat, és őrizetbe vette az ország de facto vezetőjét, a belpolitikai tevékenységéért Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít, valamint pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több magas rangú tisztségviselőjét. A katonaság azt állítja, hogy a tavaly novemberi választáson az NLD csalással nyert.

A hadsereg puccsa megakasztotta a hozzávetőleg 50 éves katonai uralmat követő demokratikus reformokat. Százezrek vonultak utcára a hatalomátvétel ellen tiltakozva. A nyugati országok közül több korlátozott szankciókat vezetett be a katonai rezsim ellen. A tüntetéseken többen meghaltak, sokakat pedig őrizetbe vettek, köztük politikusokat, újságírókat, aktivistákat és szerzeteseket. (BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó