Hongkongban felfüggesztették a Pfizer vakcinájának használatát

járvány
2021 március 24., 05:12

Hongkong ideiglenesen felfüggesztette a Pfizer koronavírus elleni vakcinájának használatát, miután a gyártó jelezte, hogy a városban használt egyik sorozat fioláinak zárókupakja nem zár megfelelően.

A hongkongi kormányzat emiatt szerdán határozatlan időre felfüggesztette mind a 21, Pfizert használó közösségi oltóközpont tevékenységét. A bejelentés előtt, szerda reggel ezekben a központokban még több tucatnyi embert oltottak be ezzel a vakcinával.

photo_camera Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinák Fotó: Varga György/MTI/MTVA

A BioNTech Hongkongot és Makaót is figyelmeztette az oltóanyag 210 102-es sorozatának csomagolási hibájára, és a biztonság kedvéért leállította a sorozat kiszállítását az ügy kivizsgálásának idejére. A makaói kormányzat szintén felfüggesztette a kérdéses sorozat alkalmazását, ugyanakkor megnyugtatta a lakosságot, hogy az oltóanyag érintett dózisai nem jelentenek egészségügyi kockázatot.

A hongkongi vezetés a biztonság kedvéért viszont a Pfizer vakcina egy másik sorozatának alkalmazását is felfüggesztette. Emellett a hongkongi egészségügyi minisztérium vésztanácskozást tart majd a BioNTech/Pfizer beszállítójával, a sanghaji székhelyű, Fosun Pharma gyógyszeripari vállalattal.

Hongkongban a lakosság oltása a Pfizeren kívül jelenleg a kínai Sinovac oltóanyagával folyik, de a város kormányzata már megállapodott a brit AstraZeneca beszállításáról is, ez az oltóanyag viszont csak az év második felében lesz elérhető náluk.

Hognkongban kedd reggelig 403 ezer ember, vagyis a lakosság 5,3 százaléka kapott már védőoltást. Több mint 150 ezren a Pfizer/BioNTech vakcina első adagját, míg közel 253 ezren a Sinovac vakcinájának első dózisát kapták meg. (MTI)