Két éven belül negyedszer választottak, de dönteni a jelek szerint újra nem tudtak Izraelben

külföld
2021 március 24., 05:21

Izraeli választás másnapjára ébredtünk. Ez az elmúlt két évben meglepően gyakran megesett: negyedszer tartottak választást az immár permanens kormányválságban élő országban, ám az exit pollok alapján most arra van a legnagyobb esély, hogy záros határidőn belül egy ötödik választást is tartani kell.

Benjamin Netanjahu, a keddi izraeli választás nyertese(?).
photo_camera Benjamin Netanjahu, a keddi izraeli választás nyertese(?). Fotó: EMMANUEL DUNAND/AFP

Az exit-pollok alapján az országot 2009 óta vezető Benjamin Netanjahu jobboldali pártja, a Likud, és szövetségese kapták a legtöbb szavazatot, de nem eleget ahhoz, hogy önállóan kormányt alakíthassanak. Az amúgy legendásan megbízhatatlan exit-pollok alapján mindössze 52-53 helyet szerezhettek a 120 fős törvényhozásban, a Knesszetben. Szövetségese, egykori hűséges híve, Naftali Bennett, aki pártjával, a nacionalista Yaminával hét mandátumot szerzett, a választás után kriptikusan csak annyit nyilatkozott, hogy "csak azt fogom tenni, ami Izrael államnak is jó", vagyis elvben nem zárta ki azt sem, hogy a Likud helyett Netanjahu széttöredezett ellenzékével lép majd kormányra.

A baloldal vezető ereje Yair Lapid Yesh Atid nevű centrista pártja lehet, amely az előrejelzések szerint 16-18 helyet szerezhet. Ezt a pártelnök Lapid "hatalmas" eredményként értékelte. Benny Gaetz, aki az előző választáson volt az ellenzék vezére, majd a választási patthelyzet után hatalommegosztásról állapodott meg Netanjahuval, ám nagykoalíciós kormányuk hét hónappal később, decemberben összeomlott, most pártjával csupán hét helyre számíthat az előrejelzések alapján. Ő most a változás blokkjának nevezett csoporttal kezdene egyeztetéseket a kormányalakításról.

Pillanatnyilag tehát úgy tűnik, hogy a legnagyobb esély egy újabb előrehozott választásra van, bár azt biztosan izgalmas koalíciós tárgyalások és kormányalakítási próbálkozások előzik majd meg. (Via BBC, Haaretz)