Libanonban már csak egy napra elég oxigén van a lélegeztetőgépekhez

külföld
2021 március 24., 13:39

Libanonban ezer beteg van lélegeztetőgépen, az ezekhez szükséges oxigénből viszont hamarosan kifogynak az ország kórházai - írja a Reuters. Az ország egészségügyi minisztere, Hamad Haszan szerint még egy napig elegendő készlet van az országban, ahová az elmúlt napok viharos időjárása miatt nem tudtak megérkezni a hajóval útnak indított oxigénszállítmányok. És valószínűleg az sem segít, hogy augusztusban felrobbant Bejrut kikötője.

A libanoni betegeket a szír kormány segítheti ki, a szomszédos ország jelezte, hogy szárazföldi úton 75 tonna oxigént tud küldeni. Ezzel még három napig tudnak működni a libanoni kórházak lélegeztetőgépei.

Az egészségügyi miniszter nem árulta el, hogy az ezer lélegeztetőgépen lévő beteg közül hányan koronavírusosak, a libanoni kormány pedig napi fertőzöttségi és halálozási adatokat sem közöl. A Worldometer adatai szerint a közel 7 milliós országban eddig 444 865 fertőzöttet regisztráltak, és 5850 ember halt bele a fertőzésbe. Az országban amúgy a koronavírus-járvány kitörése előtt az állam csődbe ment, amit aztán óriási tüntetéshullám is követett, ezzel is nehezítve a járvány kezelését.