Mégsem mutatják be a Partizán SZFE-filmjét

Média
2021 március 25., 22:18

Nem publikálja pénteken a Partizán Yotutube-csatorna a színművészetisek ellenállásáról szóló, Hülye fiatalság című dokumetumfilmjét – közölték tegnap este a Partizán Facebok-oldalán. A filmről beharangozó cikket közöltünk, amelyben azt írtuk, hogy a film sokkal bizonytalanabbnak, esendőbbnek mutatja az SZFE diákjait, mint amilyennek a nyilvánosság felé eddig mutatták magukat.

A Partizán közleménye szerint a szerkesztőség önként tesz eleget a Free-SZFE mozgalom kérésének, bár azzal nem ért egyet.

„Jogi megalapozottsága a FREE-SZFE közösség kérésének nincs, a Partizán közössége mégis azt a döntést hozta, hogy nem vállal konfliktust ebben a kérdésben a FREE-SZFE tagságával, így a film bemutatásától ideiglenesen elállunk. Mi a film készítése közben és jelenleg is azt az elvet tartottuk és tartjuk kötelezőnek magunkra nézve, hogy az ellenfél nem az egyetemi polgárság, hanem az egyetemi polgárságot ellehetetlenítő agresszor hatalom. Ki kell értékelnünk és fel kell dolgoznunk ezt a helyzetet ahhoz, hogy végső döntést tudjunk hozni, és bízunk abban is, hogy a következő időszakban sikerülhet a FREE-SZFE közösségével kölcsönösen elfogadható megoldásra jutnunk. A film publikálásra kész, és amennyiben a FREE-SZFE közössége megváltoztatja álláspontját, úgy boldogan mutatjuk azt meg a széles nyilvánosság számára” – írja a Partizán szerkesztősége.

Frissítés: A freeSZFE reagált a Partizán közleményére. Azt írják, hogy nem nem tiltották le a filmet:

A freeSZFE közösségnek nem áll jogában betiltani semmilyen művészeti alkotást.

Nem a freeSZFE közösség hozzájárulása szükséges a Partizán Hülye fiatalság című filmjének közléséhez, hanem a szereplők személyes hozzájárulása a róluk készült felvételek felhasználásához – a Freeszfe Egyesület és az SZFE HÖK az elmúlt két hetet azzal töltötte, hogy felhívja a gyártócég és az alkotók figyelmét a szereplők jelentős részének joglemondó nyilatkozatainak hiányára, valamint meggyőzze őket ezek beszerzésének szükségességéről.

A személyiségi jogokkal való elidegeníthetetlen rendelkezés olyan vitán felül álló etikai, morális és jogi kérdés, melynek figyelmen kívül hagyását őszinte csalódottsággal vettük tudomásul – különös tekintettel azokra az egyetemi munkatársakra, akiknek egzisztenciájuk függ a szerepléstől.

Ezúton szeretnénk felhívni a készítők figyelmét arra, ami összemosódni látszik: a dokumentumfilmezés nem sajtómunka, hanem személyes, bizalmi műfaj – ahogyan a szereplők tiszteletben tartják az alkotói autonómiát, úgy az alkotónak is kötelessége lenne tiszteletben tartani a szereplők önrendelkezését.

Reménykedünk benne, hogy a Partizán a film megjelenésének ideiglenes halasztásával nyert időt a jogtisztaság helyreállításával tölti.