Kormányinfó: április 12-ig biztos nem nyitnak ki az iskolák

POLITIKA
2021 március 25., 10:02

„Azt látjuk, hogy a harmadik hullámnak nincs vége, a fertőzöttek száma továbbra is növekszik”- kezdte csütörtöki Kormányinfó sajtótájékoztatóját a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

„A helyzet komoly, az egészségügyi ellátórendszer bírja kezelni kapacitással a megnövekedett esetszámot”

mondta Gulyás Gergely. Tájékoztatása szerint szabad még 1678 lélegeztetőgépes ágy és 10444 ágy a kórházakban. A kormány ezt a kapacitást akár ezres nagyságrendekkel is tudja növelni, és mindent megtesznek, hogy az "élő erő" is rendelkezésre álljon. Kijelentette:

„Nem vitás, hogy sokan vannak kórházban, és rendkívüli erőfeszítésekre van szükség, de nem igaz, hogy ne lenne elegendő személyi kapacitás. Nincs ellátatlan beteg.”

A szerdai kormányülésen döntöttek a nyitás üteméről:

ha eléri a beoltottak száma a 2,5 milliót, akkor rákövetkező héten újranyitják az iskolákat, leghamarabb április 12-én vagy 19-én.

Ezelőtt soron kívül beoltják a tanárokat, óvónőket, ha igénylik.

link Forrás

Befogadta a kormány a boltok létszámkorlátozásáról szóló javaslatot, ami szerint 10 négyzetméterenként 1 vásárló tartózkodhat az üzlethelyiségben, de ennek még vizsgálják a megvalósíthatóságát, az operatív törzs pénteki ülésén születhet végső döntés. Gulyás szerint a kormány egy olyan újranyitási terven dolgozik, aminek lépcsőit a beoltottak számához kötik. "Áprilisban tudunk nagyot előrelépni az oltásokban", a miniszter szerint idő előtt érkezhet nagyobb szállítmány kínai vakcina.

„Jó esély van arra, hogy április első felében az összes regisztrált 65 év fölötti be lesz oltva”

- mondta a miniszter. Újságírói kérdésekre válaszolva Gulyás beszélt még többek közt arról, hogy

  • valóban elkezdték beoltani a kritikus infrastruktúra dolgozóit is. Hogy kik tartóznak ide, azt Gulyás nem árulta el.
  • Eddig 500 egészégügyi szakon tanuló, vagy végzett jelentkezett önkéntesnek.
  • Több mint négymillió Janssen-vakcinát rendelt a kormány, egyelőre nem tudni, hogy pontosan mikor szállítják.
link Forrás

A 444 kérdéseire válaszolva a miniszter elmondta, hogy

nem felelnek meg a tényeknek, hogy Magyarországon lenne a legmagasabb a koronavírusos halálesetek száma Európában.

Gulyás szerint ugyanis országonként eltérő, hogy mi minősül koronavírus miatti halálesetnek, ezért nem lehet összehasonítani a számokat. A magyar hatóságok azokat is idesorolják, akiknek "olyan súlyos betegsége volt, amiben amúgy is meghalt volna." Ezért csak a többlethalálozást érdemes vizsgálni, azok pedig azt mutatják, hogy az uniós átlagnál kevesebben vesztették életüket.

„Úgy gondolom, hogy a magyar járványkezelés intézkedései következetesek, megtervezettek, és mellőzték azt a kapkodást, amit más európai országokban láttunk.”

- mondta. Kérdésre válaszolva közölte, hogy

álhírterjesztés, hogy ne kapna minden beteg megfelelő ellátást,

Jelenleg 1784 koronavírusos ápolnak intenzív osztályon.

Az eheti Kormányinfóra az alábbi kérdéseket küldtük:

  1. Soha egyetlen országban sem volt annyi fertőzött kórházban lakosságarányosan, mint most Magyarországon. Jelenleg a halálozás is a legmagasabbak közt van. Ennek fényében továbbra is úgy látja, időben, megfelelően szigorítottak a harmadik hullámban?
  2. Van-e felelőssége a kormánynak abban, hogy a harmadik hullámban nem sikerült időben megállítani a vírust, és a kórházi, halálozási mutatók is rekordokat döntenek?
  3. A kimagasló kórházi adatokat látva utólag helyesnek tartja-e, hogy álhírterjesztéssel, hazugsággal vádolta a helyzetről beszámoló orvosokat?
  4. Mennyien vannak most intenzív osztályon (nem a lélegeztetőn levők számára vonatkozik a kérdés)?
  5. Miért mondta múlt héten, hogy meg kell próbálniuk létrehozni az intenzíves adatot, ha ősszel három alkalommal már elárulta ezt az adatot?
  6. Mikor és milyen ütemezés szerint kerül sor a büntetésvégrehajtási intézetekben a fogvatartottak oltására?