Merkel a brit mutánsról: Ez egy új járvány

Angela Merkel német kancellár a berlini szövetségi parlamentben számolt be a járványhelyzetről, illetve arról, hogy mit akar képviselni az este kezdődő online EU-s csúcstalálkozón.

Azt mondta, hogy a koronavírus brit mutánsának elterjedésével lényegében "egy új járvány" kezdődött egész Európában. Figyelmeztetett, hogy ez a variáns sokkal agresszívabb, mint az elmúlt évben megismert: gyorsabban terjed, és halálosabb is.

Merkel szerint, amilyen gyorsan csak lehet, mindenkit be kell oltani Európában, mielőtt egy olyan mutáció terjedne el, amellyel szemben a most ismert vakcinák már nem hatékonyak. 

Szerinte az EU-s vakcinabeszerzés nagyon hasznos volt, nélküle nagyon súlyos konfliktusok keletkeztek volna a szövetségen belül. 

Arra figyelmeztetett, hogy amíg nem sikerül beoltani mindenkit Németországban, addig sokkal több tesztet kell elvégezni, hogy lassítható legyen a járvány. Az átoltottság a cél, és a tesztelés a híd, melyen át kell menni hozzá - fogalmazott.

Merkel a Bundestag csütörtöki ülésén.Fotó: MICHAEL KAPPELER/dpa Picture-Alliance via AFP

Németország-szerte teszteket kíván osztogatni az állam, és a munkahelyeket is arra kérte, hogy teszteljék a dolgozókat. A német kormány célja, hogy hetente egyszer mindenki ingyenes tesztelési lehetőséghez férjen hozzá, amíg nincs beoltva. (DW, ZDF, MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.