Merkel a brit mutánsról: Ez egy új járvány

külföld
2021 március 25., 10:35

Angela Merkel német kancellár a berlini szövetségi parlamentben számolt be a járványhelyzetről, illetve arról, hogy mit akar képviselni az este kezdődő online EU-s csúcstalálkozón.

Azt mondta, hogy a koronavírus brit mutánsának elterjedésével lényegében "egy új járvány" kezdődött egész Európában. Figyelmeztetett, hogy ez a variáns sokkal agresszívabb, mint az elmúlt évben megismert: gyorsabban terjed, és halálosabb is.

Merkel szerint, amilyen gyorsan csak lehet, mindenkit be kell oltani Európában, mielőtt egy olyan mutáció terjedne el, amellyel szemben a most ismert vakcinák már nem hatékonyak.

Szerinte az EU-s vakcinabeszerzés nagyon hasznos volt, nélküle nagyon súlyos konfliktusok keletkeztek volna a szövetségen belül.

Arra figyelmeztetett, hogy amíg nem sikerül beoltani mindenkit Németországban, addig sokkal több tesztet kell elvégezni, hogy lassítható legyen a járvány. Az átoltottság a cél, és a tesztelés a híd, melyen át kell menni hozzá - fogalmazott.

Merkel a Bundestag csütörtöki ülésén.
photo_camera Merkel a Bundestag csütörtöki ülésén. Fotó: MICHAEL KAPPELER/dpa Picture-Alliance via AFP

Németország-szerte teszteket kíván osztogatni az állam, és a munkahelyeket is arra kérte, hogy teszteljék a dolgozókat. A német kormány célja, hogy hetente egyszer mindenki ingyenes tesztelési lehetőséghez férjen hozzá, amíg nincs beoltva. (DW, ZDF, MTI)