Új-Zélandon fizetett szabadságra mehetnek a nők vetélés után

külföld
2021 március 25., 06:41

Ha Új-Zélandon mostantól valaki a terhesség bármely szakában elvetél, három nap fizetett szabadságra mehet. És nemcsak a nők, de a párjuk is. A világon sehol máshol nem vezettek még be hasonló intézkedést. Legalábbis a törvényjavaslatot kidolgozó munkáspárti képviselő, Ginny Andersen azt mondta, a világon sehol nem talált hasonló jogszabályt.

Új-Zélandon – több más országhoz hasonlóan – eddig is járt a fizetett szabadság azoknak, akiknek halva született a gyerekük, vagy elvetéltek, de csak akkor, ha ez a terhesség huszadik hete után következett be. Az új törvényjavaslat ezt bővíti azzal, hogy a fizetett szabadság nemcsak a huszadik hét után jár.

Az új törvény azokra nem vonatkozik, akik abortusszal vetnek véget a terhességnek. Új-Zéland egyébként csak 2020-ban dekriminalizálta az abortuszt.

photo_camera Új-Zéland zászlója a parlament épületén, Wellingtonban Fotó: DAVE LINTOTT/AFP

Ausztráliában csak fizetés nélküli szabadságra mehetnek azok, akik a terhesség 12. hete után vetélnek el, az Egyesült Királyságban viszont jár a fizetett szabadság, de csak akkor, ha a vetélés a terhesség 24. hete után következik be. Az Egyesült Államokban a munkáltatók senkinek sem kötelesek fizetett szabadságot adni vetélés esetén, pedig egy felmérés szerint a terhességek közel húsz százaléka végződik vetéléssel az USA-ban. Az ötmilliós Új-Zélandon az Egészségügyi Minisztérium becslése szerint tízből egy-két terhesség végződik vetéléssel, és ezek 95 százaléka a terhesség első 12-14 hetében következik be.

(New York Times)