A Dél-kaliforniai Egyetem egymilliárd dollár kártérítést fizet az áldozatoknak a campus zaklató nőgyógyásza miatt

nők elleni erőszak
2021 március 26., 08:55

A Dél-kaliforniai Egyetem (USC) beleegyezett abba, hogy több mint egymilliárd dollár kártérítést fizet ki azoknak a nőknek, akik szexuális zaklatással vádolták meg az egyetemi campus korábbi nőgyógyászát, George Tyndallt. Ez a legnagyobb összeg, amit zaklatási ügyben egyetem valaha fizetett.

A most 74 éves Tyndall 30 évig dolgozott a campuson, ahol ő volt az egyetlen teljes állásban lévő nőgyógyász. 2017-ben távolították el az egyetemről, amikor egy nővér jelentése után a belső vizsgálat feltárta, hogy illetlen megjegyzéseket tett a páciensekre.

Tyndallt 2019-ben tartóztatták le, és 16 női páciens szexuális zaklatásával vádolták meg, most a tárgyalásra vár. A nőgyógyász tagadja a vádakat, annak ellenére, hogy több száz nő számolt már be a rendelőjében szerzett borzalmas tapasztalatairól. Az orvos többek közt sikamlós megjegyzéseket tett, lefotózta és fogdosta a hallgatókat a vizsgálatok közben.

Tyndall négy áldozata egy 2018-as sajtótájékoztató során.
photo_camera Tyndall áldozatainak egy csoportja egy 2018-as sajtótájékoztató során. Fotó: MARK RALSTON/AFP

710 másik nő kollektív pert indított az egyetem ellen. Az őket képviselő ügyvédek most arról tájékoztatták a Los Angeles-i Felsőbb Bíróságot, hogy 852 millió dollárt fizet az egyetem az áldozatoknak. A USC 2018-ban egy polgári peres eljárásban már kifizetett a nőgyógyász miatt 215 millió dollárt.

„Mélyen sajnálom, hogy ilyen fájdalom érte a USC közösség értékes tagjait - nyilatkozta tegnap az egyetem elnöke, Carol Folt. - Nagyra becsüljük mindazoknak a bátorságát, akik elő mertek állni, és reméljük, hogy ez a feloldás, melyre nagy szükség volt, jelent valamiféle megkönnyebbülést ezeknek a nőknek.”