A hongkongi kormány felszólított 14 országot, hogy ne fogadják el a városállamból menekülők brit útlevelét

külföld
2021 március 26., 09:50

A hongkongi kormány 14 országot szólított fel, hogy ne fogadják el a hongkongiak brit útleveleit, amit azoknak ajánlott fel az Egyesült Királyság, akik a kommunista diktatúra elől menekülnek. Magyarország fontolóra veszi, írja a Reuters.

Januárban az Egyesült Királyság felajánlotta, hogy brit nemzeti tengerentúli útlevelet (BNO) biztosítanak a hongkongiaknak, Hongkong azonban most több országot utasított, köztük Japánt, Kanadát, Németországot és Magyarországot, hogy ne fogadják el ezeket az úti okmányokat.

Japán, Dél-Korea, Olaszország, Svédország és Új-Zéland azonban megerősítette a Reutersnek, hogy továbbra is elismerik a BNO-útlevelét vízumként.

Magyarország közölte, hogy tárgyalásokat indított az útlevélről.Az Egyesült Államok, Norvégia és Finnország is elfogadja a BNO-útlevelet, és még egyetemi cserediák programokkal is próbálja segíteni a hongkongi fiatalokat.

„A hongkongi kormánynak nincs hatásköre meghatározni, hogy a külföldi kormányok mely útleveleket ismerjék el érvényesnek" - mondta a brit külügyminisztérium szóvivője.

A BNO-útlevelekre Hongkongban nagyjából 3 millió ember lenne jogosult.