A PiS és a Fidesz EP-delegációi szerint az európai baloldal a nemzeti kormányok megbüntetésére használja az uniós jogalkotást

2021 március 26., péntek 11:37

A lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt és a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjai pénteki közös közleményükben visszautasították Sophie in 't Veld nyilatkozatát, amelyben a holland liberális EP-képviselő szerintük közvetetten elismerte, hogy az európai baloldal az uniós jogalkotást a nemzeti kormányok megbüntetésére használja.

A PiS és a Fidesz európai parlamenti delegációi a közös közleményben kijelentették, hogy véget kell vetni a politikai boszorkányüldözésnek. Sophie in 't Veld azt írta Twitteren: „A lengyel és magyar kormánnyal kapcsolatos aggályok nem jogi, hanem politikai természetűek. Így egy technokrata, jogi válasz nem oldja meg a helyzetet. Politikai válaszra van szükség. Akárhogy is próbálják elkerülni, az Európai Bizottságnak és az Európai Tanácsnak állást kell foglalnia.”

A holland képviselő nyilatkozata kapcsán Ryszard Legutko, a PiS delegációvezetője, az EP Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) nevű képviselőcsoportjának társelnöke úgy fogalmazott, „nem fogadhatjuk el, hogy a baloldal pártpolitikai okokból nemzeti kormányokat fenyegessen.”

A tagállamok belpolitikájába való beavatkozás messze túlmegy az uniós szerződések Európai Parlamentre vonatkozó rendelkezésein, ezzel gyakorlatilag a tagállamok és az uniós intézmények közötti tisztességes együttműködés alapjait ássák alá. Ez a hozzáállás csak növeli a megosztottságot Európában, amely elfogadhatatlan - tette hozzá.

Deutsch Tamás Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője az írta: In 't Veld nyilatkozata csak megerősíti, hogy a baloldal valódi célja a jogállamisági feltételrendszernek nevezett mechanizmussal nem az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelme, hanem a konzervatív kormányok pénzügyi megbüntetése. Szerinte Európa legsúlyosabb egészségügyi és gazdasági válságának kellős közepén a politikai boszorkányüldözés helyett a szolidaritásnak és az egységnek kellene felülkerekednie. (MTI)